Maria Jansson
Maria Jansson råkade ut för en telefonbluff. Som tur var gav hon inte ut några kontokortsuppgifter och förlorade inga pengar. Foto: Alexandra Sannemalm/Sveriges Radio.
Publiktips

Maria råkade ut för en telefonbluff - nu vill hon varna andra

Maria Jansson: Det är ju inte kul, de kan ju tömma hela konton
1:40 min

P4 Sörmland har träffat Eskilstunabon Maria Jansson som råkat ut för bluffsamtal, där en person försökte få tag i hennes kontokortsuppgifter.

– Han sa att han var samarbetspartner med ICA-butikerna i Sverige och frågade mig om jag var ICA-medlem, och det var jag sa jag, säger Maria Jansson.

Det var i början på mars som Maria Jansson i Eskilstuna började få dom här samtalen. En man ringde och frågade henne vart hon brukade handla. Han sa att han var samarbetspartner med flera butiker i stan- och att han skulle föra över pengar till henne som en liten bonus.

Allt han behövde var hennes kontokortsuppgifter.

Maria valde att lägga på luren. Men trots det fortsatte mannen att ringa.

– Han har ringt och ringt. Senaste gången sa jag bara "idiot" och lade på luren, säger hon.

Jan Olsson, förundersökningsledare på Polisens nationella bedrägericenter, säger att det är jättevanligt med den här typen av bedrägerier.

Om man råkar ut för ett sådant här mail eller samtal så finns det egentligen bara en sak att göra - ge aldrig ut några uppgifter.

– Man ska aldrig någonsin lämna ut sina kortuppgifter eller inloggningsuppgifter via mail eller telefon. Får du den frågan kan du vara säker till 99 procent att det är kriminella element som ligger bakom.

Maria lämnade inte ut sina kontokortsuppgifter och blev inte heller av med några pengar. Men hon vill varna andra från att råka ut för samma bluff.

– Det var ju inte kul det här. Jag tänker på alla gamla som kanske hör dåligt och lämnar ut sina uppgifter. Då kan de ju tömma kontona helt, säger hon.Det här är ett lyssnartips via Publiknätverket

Tipsa oss:
016-16 16 63
p4sormland@sverigesradio.se
 
Det här inslaget har blivit av genom ett tips till vårt publiknätverk. Som lyssnare kan du påverka vad som hörs i radion på flera sätt.

Läs om Publiknätverket här

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".