Bo Sundahl lärarförbundet katrineholm
Bo Sundahl ordförande Lärarförbundet Katrineholm Foto: Annizeth Åberg/Sveriges Radio

Lärarförbundet i Katrineholm är kritiska till förändringarna i skolan

"Det politiska spelet fungerar ju så"
1:48 min

I tisdags beslutade bildningsnämnden att Nyhemsskolans högstadieelever ska flytta till Södra skolan och Tallåsskolan till höstterminen.

Arbetet har gått för snabbt och personalen har inte fått vara med och säga sitt, menar Bo Sundahl som är ordförande för lärarförbundet i Katrineholm.

– Många upplever att beslutet redan var taget egentligen, att det bara var ett formalitet, det politiska spelet fungerar så. Jag säger inte att det var ett felaktigt beslut men däremot så tycker vi inte att man blandat in personal tillräckligt tidigt i processen och vad man skulle beakta mest, säger Bo Sundahl.

Bildningsnämndens ordförande Johan Söderberg (S) förstår Lärarförbundets kritik. Första mars meddelade friskolekoncernen Lärande i Sverige AB att Erlaskolan läggs ner. Då påbörjades arbetet med att försöka lösa alla högstadie elevernas situation i Katrineholm, och redan 22 mars kom beslutet att slå ihop tre högstadieenheter till två.

– Ändå har vi gjort mycket ändå för att frösöka få in synpunkter från lärare, elver och vårdnadshavare men jag har förståelse för att man tycker det har gått fort, säger Johan Söderberg.

Lärarförbundet är oroliga för att lärare kommer söka sig till andra kommuner i och med ombildandet.

– Om det blir stora jobbiga ändringsprocesser så kan det leda till att man söker sig till ett ställe där det är lugnare för tillfället, säger Bo Sundahl.

Lärarförbundet i Katrineholm vill också att kommunen säkrar resurser och inte bara för flyttbilar och material, utan även för att personal och elever tas om hand under flytten.

– Resurser finns, vi har en buffert vi kan ta av, säger Johan Söderberg ordförande i Bildningsnämnden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".