Elever från särskolan Pilen står i ring med färgglada strumpor på fötterna.
Foto: Annizeth Åberg/Sveriges Radio

Veckan som gick - på 10 minuter

15 min

Vi inledde veckan på P4 Sörmland med att rocka sockorna. Vi som jobbar här kom till radion med udda strumpor på fötterna.

I P4 morgon träffade reportern Josefin Lundin Trosa-fotografen Charlotte Wood för att prata om hennes utställning "Den vackra tråden" med porträtt av sex barn med Downs syndrom.

– Jag ville visa den skönhet som jag ser hos de här barnen. Jag ville ta vackra porträtt av dem och visa den kärlek och skönhet jag ser hos dem, säger Charlotte Wood.

Till Susanne Eriksson Lindkvist i Förmiddagsprogrammet kom Strängnäsbon och utförsåkaren Eric Hedegård som bland annat har vunnit flera OS-medaljer vid Special Olympics i Sydkorea 2013. Eric har Downs syndrom och Susanne undrade hur det är att ha Downs syndrom.

– Ibland känns det roligt och lite jobbigt att ha Downs syndrom, säger Eric Hedegård.

I morgon är det en annan dag, nämligen Våffeldagen. Och reporter Urban Hedqvist, kom ut som våffelmixfuskare när han träffade vår matinspiratör.

– En enkel våffelsmet är inga konstigheter, det är saker som man alltid har hemma, säger Malin Randenye, matinspiratör på P4 Sörmland.

På tisdag morgon utsattes återigen civila i en europeisk metropol för IS brutala terrorattentat. På flyplatsen Zaventem och på ett tunnebanetåg i Bryssel utlöste tre självmordsbombare sina sprängbälten. 34 personer dödades och minst 230 skadades, många av dem mycket svårt.

Johanna Jenniche och Jonas Carnesten stod och sände morgonprogrammet när de nåddes av nyheten:

– Det är overkligt, utanför mitt hotellrum där jag sitter är det lugnt just nu och det är lite svårt att ta in tycker jag, säger Sophie Dernelid från Katrineholm som jobbar som statsvetare för regeringskansliet i Bryssel.

Hon hyrde senare en bil tillsammans med kollegor och tog sig till Amsterdam och kunde landa i Stockholm, senare samma kväll.

Mitt i chocken och förödelsen försöker många förstå orsaken och konskvenserna av IS attentat. Majd och Anas, två syriska bröder från Homs som flydde till Sverige för ett år sedan beskrev sina känslor inför attentatet.

– Det är en attack mot hela mänskligheten, säger Majd.

Urban Hedqvist talade med en familj om vem i familjen som använder mest vatten.

– Pappa, säger ett av barnen.

Vattenförbrukning handlar ju också om avlopp. Josefin Lundin besökte det vattenlabb som byggts upp i stadshuset i Nyköping. Vad är egentligen ok att spola ner i toan?

– Hushållspapper, jag tror folk tänker att det är precis som toapapper. Det är inte bra, säger Kristina Holmstedt, som jobbar på Nyköping Vatten.

Den här veckan berättade vi också om Strängnäsbon Conny Andersson som fick sitt företag kapat, helt plötsligt hade hans vilande hantverksföretag blivit ett fastighetsbolag med en helt ny styrelse.

– Man blir jättepaff, man tror inte att det är sant, säger Conny Andersson.

Vi avslutar med Tenplayt, ett band med medlemmar från Malmköping, Sparreholm och Flen. De spelade I See You live i Eftermiddagprigrammet i Tisdags. De bildade Tenplayt som fjortisar,

– Då hade vi hybris, det har vi nog med, Mårten Schultzberg, sångare och keyboardist i bandet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista