Emma Birgersson, Carl Backman. Foto: Ludvig Drevfjäll/Sveriges Radio
Emma Birgersson, Carl Backman. Foto: Ludvig Drevfjäll/Sveriges Radio

Övervakningskameror på Rekarnegymnasiet i Eskilstuna

Eleven Emma Birgersson: Har känts lite jobbigt
1:23 min

På torsdagen mötte Eskilstunas gymnasieelever politiker och tjänstemän från skolväsendet för att diskutera situationen i de kommunala skolorna.

Rekarnegymnasiet har bland annat sedan en månad tillbaka satt upp kameraövervakning, börjat låsa dörrar för att obehöriga inte ska kunna komma in, och väktare har funnits på plats för att skapa trygghet i korridorerna, och framför allt området kring cafeterian där det har skjutits smällare.

– Det har känts lite jobbigt, men skolan har varit väldigt framåt och velat lösa problemet, säger Emma Birgersson, andraårselev på skolan.

Karin Holmberg Lundin är skolchef för gymnasieskolan i Eskilstuna, och beklagar att man nu tvingas kameraövervaka skolan.
– Tyvärr så har samhället utvecklats så, men det är inte bara skolans miljö utan andra platser också, säger hon.

På gymnasieelevernas möte med politikerna och skolchefen lyftes också frågan om press och stress i skolan. Emma Birgersson och klasskompisen Carl Backman, båda andraårselever på Samhällsprogrammet, vittnar om att många gått in i väggen och bränt ut sig när proven och inlämningsuppgifterna hopar sig.
– Absolut, jag tycker också det är väldigt stressigt, och det tar hårt att behöva studera så hårt för att få höga betyg, säger Carl Backman.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".