Långfärdsskridskoåkare.
Långfärdsskridskoåkare. Foto: Per Thyrén

MSB vill ha tätare samverkan vid isolyckor

1:24 min

Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap, MSB, vill att polismydigheten skriver in samverkan med Sjöfartsverkets flyg- och sjöräddningscentral, JRCC, i sina program för eftersök av försvunna personer.

Vi har tidigare rapporterat att polisen saknar rutiner för samarbete med JRCC i län som gränsar till statligt räddningstjänstområde där JRCC ska leda insatserna exempelvis om någon är saknad på is, Mats Berglund är enhetschef på MSB:

- Jag tycker att man ska ett stort mått av samverkan på sådana här uppdrag. Det lämpliga hade säkert varit att få in det i det planverk som finns, säger Mats Berglund som är enhetschef på MSB.

Vi har granskat de aktuella programmen för eftersök av försvunna personer för polisen i Sörmlands, Västmanlands, Uppsala, Stockholms Östergötlands och Jönköpings län.

I programmen som polismyndigheterna är ålagda att ha ska det anges vilka andra myndigheter som polisen ska samarbeta med när det krävs större insatser. Men inte i något fall nämns JRCC.

I vintras inträffade ett fall där den här bristen kan ha haft avgörande betydelse, när det tog en och en halv timme från larm till att polisen i Sörmland kontaktade JRCC för att leta efter två äldre personer som var försvunna på skärgårdsis och senare hittades omkomna.

Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap MSB, tycker alltså att polisen borde ha samarbete med JRCC inskrivet i sina program för eftersök, men enhetschef Mats Berglund vill ändå inte säga att han är förvånad att det inte är det idag.

– Jag vet inte om förvånad är rätt ord. Det borde föras in i planerna, så mycket kan jag säga, säger Mats Berglund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista