Monica Lindell Rylen (S)
1 av 2
Monica Lindell Rylen (S). Foto: Josefin Lundin/Sveriges Radio.
Före detta Axets förskola.
2 av 2
Foto: Josefin Lundin/Sveriges Radio.

Monica Lindell Rylén (S): Tragiskt med brand på planerat HVB-hem

1:55 min

Det har blivit stora rök- och sotskador i före detta Axets förskola i Åkers Styckebruk utanför Strängnäs, efter branden som startade strax före tre i natt. Lokalerna var tänkta att användas som HVB-hem till ensamkommande flyktingbarn.

Det är enligt räddningstjänsten kraftiga brandskador vid entrén och i övrigt är hela fastigheten sot- och rökskadad. Polisen misstänker att branden var anlagd, men har ingen misstänkt.

– Jag tycker att det är tragiskt att behöva stå här den här morgonen och se på en lokal som har brunnit och jag undrar också om anledningen till det, naturligtvis, säger Monica Lindell Rylén, socialdemokratiskt kommunalråd i Strängnäs.

Byggnaden är en tidigare förskola, men ett första steg har tagits med en ansökan om tillfälligt bygglov, för att se om den går att göra om till ett HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn.

– Men vi har inte tagit några som helst beslut om att det ska bli ett HVB-hem för ensamkommande.

Planerna på ett HVB-hem för ensamkommande har väckt mycket känslor hos många, både för och emot, något som Monica Lindell Rylén är medveten om. Vad som kommer hända med byggnaden nu vet hon inte, det beror på hur stora skadorna är, konstaterar hon.

– Jag är inte förvånad, säger en ortsbo som går förbi platsen om branden till P4 Sörmland.

En annan boende på orten hörde om branden på radion och tog en promenad förbi den före detta förskolan.

– Det är för jävligt, jag tycker det är hemskt och fruktansvärt. Jag förstår inte varför någon kan göra så här. Lokalen står ju bara där, tom. Det hade varit jättebra om det blev ett HVB-hem. Frågan är vad som händer nu.

– Vi har bara väntat på att det här skulle hända. Många vill inte att det ska bli ett flyktingboende. Men man undrar ju om det är någon här som har gjort det eller om det är någon utifrån.

Polis finns på plats och bevakar det avspärrade området i väntan på teknisk undersökning, som ska göras under långfredagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista