Henrik Götesson SRF.
1 av 2
Henrik Götesson SRF. Foto Peter Johansson. Foto: Peter Johansson/Sveriges Radio
Trafikverkets nya reseapp Tågprator
2 av 2
Trafikverkets nya mobiltelefonapp Tågprator Foto: Peter Johansson/Sveriges Radio

Ny app ger synskadade bättre tåginformation

1:38 min

För att göra tågresorna lättare för blinda och synskadade lanserade trafikverket för tre veckor sedan den nya talande mobiltelefonappen Tågprator som informerar om tågtrafiken.

Genom telefonappen Tågprator kan resenären få information uppläst för sig om alla avgångar och ankomster i Sverige samma eller nästkommande dag. Få information om vilket spår tåget går ifrån och kommer till samt ändrade spårnummer.

Appen är framtagen med synskadade som särskild målgrupp, men den kan ockå användas av andra personer som av olika anledningar vill kunna söka fram trafikinformation om tåg, och få den uppläst

Appen berättar också om förseningar, ändrad avgångstider, inställda tåg och om ersättningsbussar.

Henrik Götesson är handläggare för IT och konsumentfrågor på Synskadades riksförbud, SRF, pendlar mellan Stockholm och Uppsala och tycker den nya appen är bra.

– Om man tillexempel inte hör vad som sägs, så blir det väldigt enkelt att få någonting repeterat för sig, och precis som för alla andra bir det enklare att planera sin resa, man kan hemma vid köksbordet se om tåget är försenat, säger Henrik Götesson.

Henrik Götesson säger att det finns andra likvärdiga telefonappar men fördelen med Trafikverkets app är att myndigheten garanterar att den fungerar för synskadade

Han säger också att den nya mobiltelefontekniken, med olika appar, har gjort livet enklare för många synskadade.

Det finns appar som kan ge bildbeskrivningar, till exempel så var det i helgen en grönsak jag inte kände igen, så tog jag en bild på den och fick reda på att det var chilipeppar, och det kunde mycket väl stämma att det var det, säger Henrik Götesson.

Smakade den Chilipeppar?

– Ja, ja, det är tveklöst det, säger Henrik Götesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista