Våtmark i Orlångens naturreservat i Huddinge
Våtmark i Orlångens naturreservat i Huddinge Foto: ROBIN HALDERT / TT

Fler våtmarker behövs för att rädda Mälarens vatten

1:29 min

Det skulle behöva anläggas många fler våtmarker runt om i Mälardalen för att motverka övergödningen av Mälarens vatten. Det säger Martin Larsson som är vattenstrateg vid Vattenmyndigheten.

Lantbrukare kan få bidrag för att återställa våtmark, men det räcker inte, säger han:

– Jämfört med den våtmarksanläggning som sker idag, så behöver det öka väsentligt.

Våtmarker suger upp fosfor, som annars kan komma ut i vattendrag och sjöar och kan också minska kväveläckage. Idag kan man få bidrag för att anlägga våtmark, men hanteringen har gått trögt och för få lantbrukare har nappat.

– Det är svårt att få full kostnadstäckning med de bidrag som har funnits.

Så vad skulle behövas?

– Antingen att bidragen täcker kostnaderna fullt ut, eller att det kommer en lagstiftning som kan tvinga till anläggning av våtmark, som sker i exempelvis Danmark.

Om ingen förändring sker, vad händer med Mälarens vatten då?

– Det kommer ju inte att bli bättte. Vi har ju ganska omfattande problem med övergödning, algblomningar, begränsad badbarhet under delar av säsongen och det finns också på sikt risk för dricksvattenkvaliteten, säger Martin Larsson, vattenstrateg vid Vattenmyndigheten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista