Nyköpingshus
Kanske blir det livekonserter på borggården i Nyköpingshus jubileumsåret 2017. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio

Gästabudsstaden firar Gästabudsjubileum

1:41 min

I Nyköping har förberedelserna redan börjat för Gästabudsåret 2017,  700 års jubileet av Nyköpings gästabud.

I turistbyråns lokaler på torget sitter generalen för Gästabudsåret, Ulf Westman och smider planer för nästa års stora firande - 700 års jubileet av det historiska gästabudet i Nyköping.

Planen är ett späckat schema som ska inledas redan på nyårsafton och fortsätta under våren 2017, med livemusik, konst, idrott och ett diskussionsforum om integration på torget mitt i sommarvärmen.

Tanken är också att öppna för vad som kan bli Skandinaviens största gatumusikfestival, helgen före midsommar.

Kommunen har avsatt 3,6 miljoner kronor för det här under nästa år. Pengar som kan sökas av föreningar och andra som vill dra ihop evenemang som exempelvis konsterer eller liknande. Kommunen har öppnat en digital förslagslåda för att få in idéer och ambitionerna är höga.

Man förlitar sig i stort på att föreningar och arrangörer ska komma med förslagen,  och inte kommunen själv, säger Gästabudsgeneralen Ulf Westman:

– Vi gör mycket. Men det är inte vi som ska göra allt, utan utmaningen för mig är att få ut det här till andra, så att man vet att jamen fasen, kom in med idéer så sätter vi ihop ett bra event tillsammans, säger han. 

Ulf Westman hoppas dessutom att kunna använda sig av ruinen av Nyköpingshus för livemusik, något som han menar gjorts alldeles för lite.

– Man kanske inte har tänkt på det. Men jag som kommer lite utifrån, det var det första jag tänkte på. Det är klart att vi ska ha fler konserter på slottet, säger Ulf Westman.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista