Oljetanker på Mälaren.
Oljetanker på Mälaren. Foto: Patrik Åström/Sveriges Radio.

Oklart om framtida stora övningar av oljeskydd på Mälaren

1:36 min

Trots att den senaste stora samverkansövningen kring oljeskydd på Mälaren inte gick så bra som det var tänkt finns fortfarande ingen plan för när övningar ska hållas i framtiden.

Mälaren är en vattentäkt för över två miljoner människor, samtidigt som hundratals lastfartyg trafikerar Mälaren varje år.

För två år sedan genomförde de fyra länsstyrelserna vid Mälaren (Västmanland, Sörmland, Stockholms och Uppsala län) tillsammans med berörda kommuner, räddningstjänster och Kustbevakningen en stor övning av larmning, informationsvägar och samverkan om det skulle ske ett oljeutsläpp från ett fartyg på Mälaren.

Det här var en del i ett större projekt kring oljeskydd som länsstyrelsen i Västmanland samordnade. Men samverkansövningen gick inte så bra, enligt beredskapsdirektör Ingela Regnell på länsstyrelsen i Västmanland.

– Övningstekniska saker gjorde att den inte gick så bra som det var tänkt. Samtidigt är det ju så att vi lär oss ju på det och vi behöver öva mer och vi behöver ju se till att de här larmrutinerna fungerar, säger hon.

Övningen gjordes för att alla de många berörda parterna skulle öva tillsammans, för när Kustbevakningen gör mer handgripliga oljesaneringsövningar ute på Mälaren är oftast inte andra aktörer med, utom ibland någon av räddningstjänsterna, berättar Lars Langman, stationschef på Kustbevakningen i Södertälje.

– Problemet med Mälaren är ju att det är så många operatörer där, kan man säga. Det är ju 58 kommuner och fyra län som verkar i Mälaren så svårigheten är nog att samordna om det händer någonting stort.

Men hur det blir med stora samverkansövningar i framtiden är än så länge osäkert. Redan i samband med oljeskydds-projektet och övningen för två år sedan skulle länsstyrelserna ha tagit fram en långsiktig övningsplan men det hanns inte med, enligt Ingela Regnell.

Men har ni pratat ihop er i länen så att det kommer att bli en sådan här plan så att ni kommer att öva mer på det här i framtiden?

– Det har vi inte gjort än utan det ligger ju som sagt framöver att göra, säger Ingela Regnell.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista