2016 Anna Nordqvist. Foto TT och Annika Greder Duncan/Sveriges Radio
Foto TT och Annika Greder Duncan/Sveriges Radio

Anna Nordqvist om OS-drömmen som blir sann

9:38 min

Golf är ny OS-sport och Sverige har medaljchans. Bland annat genom Anna Nordqvist.

Golf är en sport som man kan uppleva som lite vid sidan om mycket annan idrott, lite artigt, trevligt och inte alltid så atletiskt. Men när den nu blir olympisk innebär det ett jättelyft för vår största stjärna på damsidan Anna Nordqvist.

– Ja absolut. Jag växte upp och kunde aldrig ens ha drömmen att få spela i ett OS  eftersom golfen inte var invald och sen blev sporten invald och sen dess har det vart det stora målet att ta en plats i den svenska truppen och ta sig dit och slåss om medaljer.

I OS får Sydkorea som har åtta spelare bland dom 15 bästa i världen får bara ha med fyra totalt och USA bara tre. Sverige har två platser tack vara Annas ranking. Men att man t ex begränsar antalet sydkoreanskor måste göra tävlingen mer öppen?

– Ja det blir en ovanlig tävling och mycket speciell. Men jag vet ju att Koranerna slåss som bara den för att ta en av de där fyra platserna och likadant med amerikanerna. Men alla kommer ju försöka toppa sig  till OS så jag tror inte konkurrensen kommer vara väldigt mycket lättare

Anna Nordqvist och Pernilla Lindberg är enligt nuvarande ranking de två svenskor som tar OS-platserna, Anna Nordqvist är given. Pernilla har klättrat uppåt medan Caroline Hedwall och Mimmie Hjorth fallit nedåt. Men alla fyra har träffat SOK:s Björn Fohlin som haft individuella samtal med dom. Pernilla Lindberg berättar. 

– Han gick igenom allt som vad jag kan förvänta mig i  OS från det jag landar i Rio till hur det är att komma till OS byn transporter..framför allt hur det kommer fungera med media efter varje varv och vad som kan hända om man tar medalj.

Uppmärksamheten från vanlig sportmedia har ökat kring kanske framförallt Anna vilket är viktigt för Sporten men Golfförbundets landslagsansvarige Patrik Johnson hoppas också på en förändrad inställning kring sporten hos allmänheten.

– Vi har ju kämpat många år för att kallas för en idrott och det är ju mycket social sport i Sverige och lite överklasssport och så men det som har utvecklats de senaste 15-20 åren med Tiger och Annika.. med fysträning osv det här är ju atleter och det är en riktig riktig idrott att få visa upp det på ett OS tror jag kommer betyda väldigt mycket för golfen.

Och Pernilla Lindberg som varit en gångbar alpin skidåkare också ser fram emot möjligheten att få spänna musklerna i en ny arena.

– Jag tror framförallt för damgolfen att det kommer betyda oerhört mycket. Vi jobbar ju stenhårt för mer uppmärksamhet. Golfen är så individuell och vi kämpar mot att folk inte alltid tycker vi är atleter. Så att få ingå i ett stort svenskt landslag med alla de bästa idrottarna kommer betyda jättemycket.

Två platser för Sverige på både dam- och herrsidan är något golfförbundet jobbat hårt på i samtal med SOK.

Henrik som Anna talar om är Henrik Stenson som är stjärnan i det svenska herrlandslaget.

Maria Hjorth McBride och Caroline Hedwall har fortfarande chansen att förbättra sin ranking till den 11 juli då laget tas ut, särskilt Hedwall har haft det oväntat svårt hittills men nu helgen tävlar de alla i årets första Major i Rancho Mirage

Pernilla Lindberg ligger mycket bättre till i världsrankingen än de andra två och håller med om att det ser bra ut.

Och Anna Nordqvist som var bästa svenska i helgens genrep i Carlsbad med åtta under par och en delad tolfte plats tycker hon är på rätt väg.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista