Cigaretter tappade utanför Ica.
Foto: Pontus Stenberg

Våg av butiksrån i Sörmland oroar polisen

1:59 min

Hittills i år har det inträffat fem väpnade butiksrån mot butiker i Sörmland. Det här är en oroande utveckling menar Nyköpingspolisen, som fortfarande har tio utredningar om butiksrån ouppklarade.

Karta: Här har de väpnade butiksrånen skett

Kartan visar väpnade rån mot butiker i Sörmland 2014-2016 (mitten av mars)

Polisen i Sörmland ser med stigande oro på en rånvåg som slagit hårt mot framför allt Katrineholm och Flen det senaste året.

Härom veckan hände det igen; en liga på fem män slog till mot Ica i Vingåker och hotade till sig cigaretter med en pistol.

Fyra personer är misstänkta; den äldsta är bara 17 år gammal.

– Det är en oroande utveckling och det är företrädesvis butiker man gör rån mot och det sker ofta på morgonen. Jag tror att vi har fler vapen idag och de är väldigt unga, säger Lars Liewenborg, chef för gruppen som ska hantera grova brott.

Hittills i år har det skett fem väpnade butiksrån i Sörmland, under 2014 och 2015 skedde det tio rån med vapen per år.

Polisens utgångspunkt är att merparten av rånen framför allt i Flen och Katrineholm utförs av löst sammansatta grupper av lokala unga på väg in i kriminalitet.

Polisen ser i nuläget inga kopplingar till etablerade brottsnätverk, men utreder om några av de sörmländska butiksrånen kan kopplas samman, och man gör just nu en stor underrättelsesammanställning.

Delar av förklaringen kan också ligga i att det framför allt i Katrineholm, enligt polisens underrättelser, nu cirkulerar nya typer av narkotika, och att knarkskulder och användning är vanligt förekommande i rånarkretsarna.

– Vi måste röra oss på de här platserna så snart vi kan, på morgnar, vi har många butiker, men vi kan inte vara överallt. Det är omöjligt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista