Felix, Rosie, Emelia, Tomas.
1 av 2
Felix, Rosie, Emelia, och Tomas visar upp sina teckningar som ska gjutas i brons. Foto: Josefin Lundin/Sveriges Radio.
Politiker, barn, entreprenörer tar ett spadtag i grus.
2 av 2
Första spadtaget ombyggnation av gågatan Kungsgatan som sträcker sig mellan Fristadstorget och Kyrkogatan. Foto: Josefin Lundin/Sveriges Radio

Första spadtaget i ombyggnad av Kungsgatan i Eskilstuna är taget

2:51 min

Under tisdagsmorgonen togs det första spadtaget för ombyggnationen av gågatan Kungsgatan, som går mellan Fristadstorget - Kyrkogatan. Bland annat ska gatan smyckas av teckningar i brons.

Ombyggnationen av Kungsgatans första etapp beräknas vara klar sommaren 2017. Tidigare har kommunen gjort om Fristadstorget och nu är det gågatan som står på tur för att bli mer attraktiv, inbjudande och tryggare.

Offentlig konst är en stor del av den nya gågatan och av 1700 teckningar som skolbarn skickat in till kommunen ska 24 stycken gjutas i brons.

– Det här blir ett sätt för barnen att känna att det här, det är min gata, säger Josefine Bolander, konsthandläggare på Eskilstuna Konstmuseum.

– Jag tycker att det känns coolt, säger Felix, som är en av konstnärerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista