En rullstol spänns fast i en färdtjänstbil.
Vd:n hotade att ställa in sjuk- och färdtjänstresorna i åtta av Sörmlands kommuner. Foto: Mel Evans/TT.

Färdtjänstbilarna i Sörmland fortsätter rulla - nya förhandlingar idag

1:09 min

Det blir inga inställda sjuk- och färdtjänstresor i Sörmland idag, som Nävertorps taxi hotade med när bolaget misslyckades med att få igenom sina krav.

Förhandlingarna som Nävertorps taxi haft med landstinget och Eskilstuna kommun strandade förra veckan, och vd:n Sultan Salimovic hotade då att ställa in alla resor från och med idag, i de åtta kommuner som Nävertorps taxi trafikerar.

Sent igår eftermiddag ringde landstingets jurist Per Blomberg till vd:n och kallade till förhandling, enligt Sultan Salimovic själv.

– Igår klockan fem ringde Per Blomberg och ville ha förhandlingar igen idag, säger Sultan Salimovic.

Förhandlingarna ska hållas i landstingshuset i Nyköping klockan 14 i eftermiddag, och där ska både representanter från landstinget och Eskilstuna kommun delta, enligt Sultan Salimovic.

– Jag hoppas att vi kommer överens. Men jag kan säga att tanken aldrig var att ställa av bilarna, även om de inte skulle gå på det, säger han.

Du hade inte ställt in några sjuk- och färdtjänsttransporter?

– Nej. Vi skulle aldrig ställa in några bilar. Jag vet att människor kanske väntat jättelänge på en operation och jag skulle aldrig göra något som skulle drabba dem, säger Sultan Salimovic, som också tillägger att bolaget inte skulle ha riskerat att dra på sig stora viten för kontraktsbrott.

Och om landstinget och kommunen inte går med på dina krav nu i eftermiddag, vad händer då?

– Då får vi se vilka vägar vi ska ta.

Bolaget vill bryta kontraktet med Eskilstuna kommun eftersom man anser att ersättningen är för låg.

Kravet är att ersättningen höjs med 15 procent, alternativt att den transportör som ska ta över trafiken också tar över de cirka 70 anställda som finns i Eskilstuna, något som kommunen inte velat gå med på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista