Torbjörn Berglund, Sörmlandsidrotten och Gunnar Lingmerth, arbetsförmedlare.
1 av 4
Gunnar Lingmerth, arbetsförmedlare och Torbjörn Berglund, Sörmlandsidrotten. Foto: Annizeth Åberg/Sveriges Radio.
Pimlada Tellberg testar skidor på Föreningsmässan
2 av 4
Pimlada Tellberg testar skidor på Föreningsmässan. Foto: Annizeth Åberg/Sveriges Radio.
Föreningsmässan
3 av 4
Foto: Annizeth Åberg/Sveriges Radio.
Idrottshall.
4 av 4
Foto: Annizeth Åberg/Sveriges Radio.

Nyanlända matchas med föreningar i Eskilstuna

3:22 min

På Föreningsmässan får nyanlända chans att bli matchade med en förening.

Det är Arbetsförmedlingen, Eskilstuna kommun, Sörmlandsidrotten och föreningslivet på orten som ligger bakom mässan på Munktell Arena i Eskilstuna. Syftet är att nyanlända ska få chansen att bli matchade med en förening - och det ska även bli en del av deras etableringsplan. Föreningarna får också en chans att locka nya medlemmar på ett nytt sätt.

– Jag har hört att det kan ta flera år att hitta en lämplig förening. Den tiden vill vi korta ner med sådana här arrangemang, säger Torbjörn Berglund som är idrottskonsulent och integrationssamordnare på Sörmlandsidrotten.

Att få öva språket och få nya vänner är det viktigaste, enligt Torbjörn Berglund och Gunnar Lingmerth från Arbetsförmedlingen instämmer.

– Vi ser det som positivt att i en förening kunna öva på språket och etablera nya kontakter som kan leda till en praktikplats och jobb, säger Gunnar Lingmerth.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista