Morötter odlade utanför Katrineholm. Foto: Malin Marcko/Sveriges Radio Sörmland.
Närproducerade morötter, odlade utanför Katrineholm. Foto: Malin Marcko/Sveriges Radio Sörmland.

Ekologiskt eller närproducerat – kommunerna prioriterar olika

Katrineholm och Vingåker ensamma om mål för närproducerat
1:44 min

Bara två av Sörmlands nio kommuner har mål för hur mycket av den mat som serveras i kommunerna som ska vara närproducerad. Ett resultat av politisk vilja, menar den ansvarige.

Alla kommuner i länet har satt mål för hur mycket av maten de serverar som ska vara ekologisk, och några har mål för hur mycket som ska vara ekologisk eller närproducerad. Men bara Katrineholm och Vingåker har mål enbart för det närproducerade. Det framgår av en enkät som gjorts av P4 Sörmland och Sveriges Radios Kaliber.

– I Katrineholm har vi en stark politisk vilja att verkligen handla lokalt och närproducerat, säger Robert Henriksson, som ansvarar för mat och måltider inom Katrineholms kommun.

I år ska regeringen presentera sin nationella livsmedelsstrategi, vars syfte är att öka matproduktionen i Sverige och skapa sysselsättning på landsbyggden. Men den ansvarige ministern, Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) vill ändå inte styra kommunernas prioriteringar när det kommer till maten.

– I de här frågorna så måste de själva ta ställning för hur de prioriterar. Jag blir glad om de prioriterar höga miljökrav eller om det är ekologiskt, säger Sven-Erik Bucht (S) till Sveriges Radios Kaliber.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".