Agneta Jarl
1 av 2
Agneta Jarl Foto: Katarina Wahlström
Agneta Jarl bor på en höjd i Nävekvarn
2 av 2
Agneta Jarl bor på en höjd i Nävekvarn Foto: Katarina Wahlström
Lyssnartips

En elcykel skulle göra livet lättare för Agneta i Nävekvarn

"Det är svårt med uppförsbackarna"
1:46 min

Strokedrabbade Agneta Jarl drömmer om en trehjulig elcykel. Efter att hon bröt lårbenshalsen har den cykel hon fått från Hjälpmedelscentralen blivit för tung att trampa.

Men någon trehjulig elcykel finns inte i Hjälpmedelscentralens sortiment i Sörmland.

– Det är svårt med uppförsbackarna, och sedan när jag står still så är det svårt att komma igång, säger Agneta Jarl.

Det var för fem år sedan Agneta Jarl drabbades av en stroke och via Hjälpmedelscentralen fick hon hjälp med en trehjulig cykel för att kunna förflytta sig i Nävekvarn där hon bor. Men efter att hon bröt lårbenshalsen förra året är den för tung att trampa.

– Framför allt så skulle jag kunna åka ned till hamnen nerför backen och då vet jag att jag skulle kunna ta mig hem igen med hjälp av motorn. Likaså den här lilla backen till affären.

När hon frågat efter en elcykel är svaret nej. Men enligt det regelverk som gäller i Landstinget Sörmland finns en möjlighet att ansöka om hjälpmedel utanför sortimentet, med hjälp av till exempel din sjukgymnast eller arbetsterapeut, om det finns särskilda behov. Beslutet fattas sedan slutligen av landstinget eller den kommun som ska stå för kostnaden.

Det här är ett lyssnartips via Publiknätverket

Tipsa oss:
016-16 16 63
p4sormland@sverigesradio.se
 
Det här inslaget har blivit av genom ett tips till vårt publiknätverk. Som lyssnare kan du påverka vad som hörs i radion på flera sätt.

Läs om Publiknätverket här

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".