Hans Vestberg och Stefan Lindeberg på SOK:s årsmöte.
Hans Vestberg och Stefan Lindeberg på SOK:s årsmöte. Foto: Alexander Lundholm/SR

Hans Vestberg ny ordförande i SOK efter Lindeberg

Hans Vestberg: ”Hedrande och spännande”
3:25 min

Ericssons vd Hans Vestberg är ny ordförande för SOK, han tog över klubban efter Stefan Lindeberg från Nyköping. 

– Jag älskar idrott, hela mitt liv är kantat av idrott. Jag trodde jag skulle bli olympier. Men här står jag som ordförande, säger Vestberg.

Ericsons vd och koncernchef var den enda kandidaten som efterträdare till Stefan Lindeberg.

– Jag har höga förväntningar. Det ska bli väldigt kul, men jag är ödmjuk inför uppgiften, säger Hans Vestberg till Radiosporten.

Att han är vd på Ericson gör att hans tid för SOK är begränsad.

– Jag har för avsikt att leda styrelsearbetet, det har jag lyckats med i Svenska handbollförbundet (som han nu lämnar reds. anm). Men det är helt klart att jag har ett heltidsarbete där jag lägger ner oerhört mycket tid på Ericson, runt om i världen, och det kommer jag inte tumma en sekund på, säger han till Radiosporten.

Många tror att en näringslivstopp som ordförande ska hjälpa SOK att få med sig näringslivet och politikerna på en OS-ansökan 2026.

– Jag tror på att stora sportevenemang är viktiga. Självklart skulle det alltid vara spännande med OS, men det måste självklart vara en demokratisk process. Det måste vara ekonomiskt försvarbart och hållbart, säger Hans Vestberg.

Efter det att Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson tagit tillbaka sin kandidatur var det bara Hans Vestberg kvar. Han är vald i fyllnadsval på ett år, efter att Stefan Lindeberg lämnat sin post efter 16 år.

– Det känns bra, det känns rätt. Vi är på väg in i en ny fas, den fasen ska ledas av några som kan ta ansvar långsiktigt. Det är rätt tid för SOK och för mig, säger Stefan Lindeberg till Radiosporten.

Under årsmötet hade han svårt att hålla tårarna tillbaka.

– Jag skulle hålla något slags tack, men jag fick inte fram ett ljud. Det har varit en så stor del av mitt liv och betytt så mycket. Känslorna tog överhanden där.

Nu lämnar han SOK. Och stänger dörren till att han skulle vara intresserad av att fortsätta leda kampanjen för OS 2026.

– Jag är kvar till juni för att avveckla och lämna över. Sen har jag gjort mitt inom SOK. Det har spekulerats i att jag skulle gå in och vara kampanjledare för ett OS-projekt och det är inte aktuellt. Då skulle jag inte avgått, då skulle jag varit kvar i kommandostolen. Det är inte min grej.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".