Magnus Johansson. Foto: Sara Choghrich/Sveriges Radio.
Magnus Johansson menar att det inte handlade om påtryckningar. Foto: Sara Choghrich/Sveriges Radio.

Miljöpartist från Eskilstuna försökte påverka tv-sändning enligt SVT

Miljöpartisten Magnus Johansson, tidigare kommunalråd i Eskilstuna, ska ha försökt påverka innehållet i kvällens Aktuellt i SVT. Nu stängs han tillfälligt av från sin tjänst som planeringschef på departementet.

Den tidigare Eskilstunapolitikern Magnus Johansson, numera planeringschef på Utbildningsdepartementet och tillfällig presskontakt för Miljöpartiets språkrör, har enligt SVT försökt tysta kritiken mot den avhoppade bostadsministern Mehmed Kaplan.

Han ska erbjudit Aktuellt kontakt med tunga namn som var kritiska till den föreslagna partistyrelseledamoten Yasri Khan, men bara om Aktuellt inte tog upp kritiken mot Kaplan.

”Om ni låter bli att prata om Kaplan skulle du kunna få några tunga namn inom partiet som är kritiska mot att Khan varit nominerad,” ska Magnus Johansson ha sagt till programledaren Anders Holmberg.

Nu stängs Magnus Johansson tillfälligt av från sin tjänst, både som planeringschef på Utbildningsdepartementet och tillfällig presskontakt för Miljöpartiet.

Miljöpartiet säger till Sveriges Radios Ekot att han är avstängd tills saken har undersökts.

– Han är tillfälligt inte i tjänst, utifrån det SVT rapporterar om, och han kommer att diskutera det inträffade med språkrören, säger Sandra Ahlstrand, politiskt sakkunnig inom regeringskansliet, som just nu jobbar med pressfrågor.

Vad är anledningen?

– Det SVT rapporterar om. Miljöpartiet tycker såklart inte att det är acceptabelt om företrädare för politiska partier försöker påverka medier på något sätt. Därför är Magnus Johansson nu inte i tjänst, utan kommer att diskutera det inträffade med språkrören inom kort, säger Sandra Ahlstrand.

Magnus Johansson själv säger till SVT att han inte kan redogöra exakt för hur orden föll, men att diskussionen gick ut på hur Aktuellt skulle kunna göra ett bra inslag.

– Jag försökte vara serviceminded gentemot Aktuelltredaktionen, säger han till SVT.

Han menar att han inte försökte utöva några påtryckningar.

– Jag tycker det är jättetråkigt att Anders Holmberg uppfattar det så, det är inget som han har framfört till mig. Jag beklagar djupt att det har uppfattats av honom som att jag har uttryckt det så.

Magnus Johansson lämnade sina uppdrag inom politiken i Eskilstuna efter att Miljöpartiet förlorade sin maktställning förra året. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".