Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Tre bilar förstördes vid bränder i Eskilstuna i natt. Foto: Josefin Lundin/Sveriges Radio.
Tre bilar förstördes vid bränder i Eskilstuna i natt. Foto: Josefin Lundin/Sveriges Radio.

Veckan som gick - på 7 minuter

Här kan du höra sammanfattningen av vecka 16
7:38 min

Som vanligt i fredagens Eftermiddag i P4 Sörmland har Johanna Iggsten plockat fram godbitarna ur veckans arkiv.

I går fick Sörmland sin första hertig på över 130 år. Alexander Erik Hubertus Bertil heter han blir fyra dagar idag. Senast Sörmland hade en hertig var 1884 då prins Wilhelm utsågs. Landshövdingen, Liselott Hagberg, var jublande glad över detta.

– Helt spontan så ställde jag mig upp och ropade hurra! säger Liselott Hagberg.

Jag förbehåller mig givetvis rätten att vara fullständigt neutral i den här frågan. Låt oss istället fokusera på den praktiska nyttan med en hertig. Susanne Lindkvist Eriksson, programledare för Förmiddag pratade med Margareta Torgren, informationschef på hovet som berättade att hertigen blir som en ambassadör för länet.

Ekologisk jordbruk kontra närproducerat var uppe för diskussion i måndagens Eftermiddagsprogram. Många av Sörmlands kommuner har ekologiska krav när man köper in matråvaror. Men bara två kommuner har krav på att en viss andel av råvaruinköpen ska utgöras av närproducerade produkter.

– I första hand väljer jag närproducerat, säger lammproducenten Husby Oppunda utanför Nyköping, Elin Beckman.

I Fröslunda i Eskilstuna har det av och till varit oroligheter med Vandalisering, misshandel, rån och väktare som inte vågar arbeta för att de känner en risk för att bli hotade eller skadade.

Natten till måndag så sattes två bilar i brand vid idrottsplatsen i Fröslunda, och ytterligare en bil skadades så till vida av branden att den inte längre är körbar.

– Jag var på väg till parkeringen när jag såg att min bil var bränd. Det är hemskt att komma här på morgonen, säger ägaren till en av de brända bilarna.

Brandskyddet på asylboenden och hvb-hem för ensamkommande flyktingbarn har stora brister på flera håll i Sörmland.

– Vi tyckte att det var alldeles för dåligt brandskydd för att bedriva verksamheten med barnen, säger Marcus Asplund på räddningstjänsten i Katrineholm. Marcus var med och stängde ett hvb-hem för ensamkommande barn och ungdomar efter en inspektion.

Sex akutsjuksköterskor i Nyköping sa i tisdags upp sig eftersom de inte har fått det gehör de hoppats på när det gäller arbetsmiljön som går ut över både personal och patientsäkerheten.

– Det är en betydande del av gruppen som väljer att avsluta sin anställning som ett svar på att landstingsledningen inte tagit vår arbetssituation på allvar, säger Sara Östergren som var en av dem som sa upp sig.

Vi avslutar veckans sammanfattning med ett skämt som faller morgonprogramledarna Johanna och Jonas i smaken.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".