Sahand Sepehrazar tipsar om Samosas.
Sahand Sepehrazar tipsar om Samosas. Foto: Malin Randeniye.

Mat med Malin: Öst möter väst i den persiska maten

Sahand Sepehrazar: Den genuina persiska maten äter du hemma hos människor
6:15 min

I dag pratar vi persisk mat med krögaren Sahand Sepehrazar - eller Sasse som han även kallas.

Sasse är krögare på Bernhards, Ät och Alma som alla är restauranger i Nyköping.

Han har sina rötter i Iran och han kommer till programmet för att berätta om den persiska matkulturen, om likheter och skillnader mellan den svenska och den persiska maten, och om hur hans matarv har påverkat honom i hans kockyrke.

– När man var ute med brorsan och farsan eller morsan och syrran på stan så var det samosas man fick med sig från matvagnarna. Och det ville jag ha på menyn här i Sverige också, säger Sasse.

Malin Randenie tycker att den persiska maten är väldigt spännande, lite som om öst och väst möts i det persiska köket och blir något helt eget. När hon tänker på persisk mat så tänker hon på festmat med mycket aromatiska kryddor.

–Jag tänker på saffran, kanel och spiskummin.

Och Sasse håller med: 

 – Ja, framför allt i norra delen av Iran är det så'na kryddor. Men det är litet svårt att ta på vad som är den typiska iranska maten för de flesta äter inte ute på restaurang.
Enligt Sasse ska man gå hem till någon för att få äta riktigt genuin mat.

– Så är det hemma hos oss också. Alla familjer har sina recept och mammas mat är det bästa som finns!

Jag är också nyfiken på om du som lyssnar och har dina rötter i en annan matkultur än den svenska skulle vilja vara med i Mat med Malin och berätta om din matkultur? Kontakta oss på sormland@sverigesradio.se om du vill vara med!

/Malin Randeniye

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".