Trafikpolis. Foto: Katarina Larsson/Sveriges Radio.
Foto: Katarina Larsson/Sveriges Radio.

Polis i Nyköping dömdes för urkundsförfalskning

Den polis i Nyköping som åtalades för grovt skyddande av brottsling fick idag sin dom vid tingsrätten. Han döms vill villkorlig dom och dagsböter för bland annat urkundsförfalskning.

Han åtalades för att på sin fritid gått in i trafikpolisens tjänsterum i Nyköping och tagit med kvinnans körkort och strukit över den mätning som hade gjorts, förstört ordningsboten och lämnat tillbaka kvinnans körkort.

Polismannen, som erkänt omständigheterna, åtalades för grovt skyddande av brottsling alternativt urkundsförfalskning och hindrande av urkunds bevisfunktion.

Det hela inträffade i slutet av augusti förra året då kvinnan kört för fort med sin bil, 160 kilometer i timmen på E4 eftersom hon hade bråttom till jobbet. 

Den unge polismannen döms av Nyköpings tingsrätt för urkundsförfalskning och hindrande av urkunds bevisfunktion till villkorlig dom och 80 dagsböter á 50 kronor. 

Tingsrätten skriver att "polisens beslut om omhändertagande av
körkortet är visserligen en följd av själva brottet hastighetsöverträdelse, men är i sig en sådan administrativ åtgärd som inte kan leda till ansvar för skyddande av brottsling".

Enligt domen har polismannen bestritt ansvar för urkundsförfalskning och hindrande av urkunds bevisfunktion, eftersom han inte har haft något uppsåt.

I förundersökningen framgår att polismannen och kvinnan hade träffats tidigare och att han hade en kontakt med henne. Han säger att det var kvinnan som hörde av sig till honom och de träffades på ett kafé. Enligt förhöret upplevde polismannen då att hon var mycket ångerfull på grund av att hon kört för fort och han bestämde sig för att hjälpa henne. 

Tingsrätten anser i domen att mannen utnyttjat sin ställning som polis och att det är en försvårande omständighet när det gäller val av straff. Samtidigt har polisens disciplinnämnd meddelat att mannen förlorar sitt jobb som polis om han bli fälld och det betraktas som en förmildrande omständighet.

Den nu dömde mannen har redan slutat som polis och arbetar med annat idag.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".