Centrala Gnesta. Foto: Katarina Larsson/Sveriges Radio.
Foto: Katarina Larsson/Sveriges Radio.

Folkomröstning om länstillhörighet aktuell i Gnesta

"Egentligen är det inget nytt med den här frågan"
4:50 min

I Gnesta kan det bli en folkomröstning om vilket län kommunen ska tillhöra. Det säger kommunstyrelsens ordförande Johan Rocklind (S) till SVT Nyheter Sörmland.

– Egentligen är det inget nytt med den här frågan. Den har varit aktuell i flera års tid. Vi får en del frågor och synpunkter och då tycker jag att det kan vara aktuellt att påminna om det som gäller och det ställningstagande som gjordes för två år sedan.

2014 gick Socialdemokraterna, Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Vänsterpartiet ut i ett gemensamt uttalande om att de ville ha en folkomröstning om vilket län Gnesta ska tillhöra i framtiden.

– Det gäller fortfarande för jag har inte fått någon indikation på att de   ledamöterna har någon annan synpunkt idag, säger Johan Rocklind till P4 Sörmland.

Frågan har på nytt aktualiserats på nytt alltså. 

Frågan om länsbyte ska föregås av en folkomröstning och utifrån ett underlag som gör att folk kan informera sig.

– Det här har varit vilande, men nu är den aktuell igen i samband med frågan om regionbildning och därför vill vi påminna om folkomröstning, säger Rocklind. 

Tidigare har Trosa kommun folkomröstat, men där sa en majoritet nej till att tillhöra Stockholm.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".