Najah Omar, Sebastian Aho, Albin Jonsson, Klara Garstad, Martin Widholm, Charleen Kami.
Najah Omar, Sebastian Aho, Albin Jonsson, Klara Garstad, Martin Widholm, Charleen Kami går på prins Wilhelmgymnasiet i Flen.

Gymnasieungdomar om valborg: Stor press för många unga att festa

"Festen är det som har blivit valborg, det är inte så många som vet vad valborg egentligen är"
2:33 min

Enligt eleverna Najah, Sebastian, Albin, Klara, Martin, och Charleen på Prins Wilhelmgymnasiet i Flen har valborg blivit en ursäkt för att dricka.

Polisen och socialtjänsten i Eskilstuna har sett en kraftig minskning av ungdomsstök på just valborg som traditionellt varit en helg då många unga super sig fulla för första gången.

Men den bilden stämmer inte i Flen och Malmköping, menar Najah Omar, Sebastian Aho, Albin Jonsson, Klara Garstad, Martin Widholm, och Charleen Kami som går på Prins Wilhelmgymnasiet i Flen.

– Valborg har blivit en ursäkt för att dricka, säger Sebastian Aho. Najah Omar instämmer och håller med om att valborg är en ganska stökig helg.

– De lite äldre är ofta ute men de yngre som festar gör det ofta inomhus där ingen ser. Men man skulle verkligen behöva ha nattvandrare även i Flen och Malmköping, säger hon.

– Valborg är en viktig festhelg, det är många unga som känner stor press på sig att hitta en fest och det finns en status kring att dricka alkohol, festen är viktig, säger Klara Garstad.

I Strängnäs samarbetar kommunen och polisen tillsammans med frivilliga vuxna för att nattvandra, eftersom erfarenheten säger dem att det är då som många unga dricker för första gången.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".