ECT
Elbehandlingar, ECT, går ut på att man framkallar ett kontrollerat epileptiskt anfall i hjärnan. Behandlingsmetoden kan avändas mot psykiatriska sjukdomar som svår depression eller manier. Foto: Sveriges Radio/Alexandra

Elbehandlingar utförs i Nyköping - även i sommar

Johan Hellström, verksamhetschef: Innebär mindre lidande och snabbare vård
1:42 min

I år kommer Nyköpings lasarett att utföra elbehandlingar, så kallad, ECT på patienter med psykiska sjukdomar även på sommaren.

Det får betydelse för patienter som tidigare behövt vänta på hjälp, menar Johan Hellström, verksamhetchef på Psykiatriska kliniken på Nyköpings lasarett.

Elbehandligar, eller ECT som det kallas, är en behandlingsmetod som kan användas vid flera olika psykiska sjukdomar, exempelvis svår depression eller manier. Det går till så att personen sövs ner i en lätt sömn och sedan ger man korta pulser med ström genom hjärnan under några sekunder så att kroppen får ett slags krampanfall.

Under 2014 beräknas det ha gjort över 1500 elbehandlingar i Sörmland. Nyköpings lasarett stod för nästan 900 av dem, och i år kommer sjukhuset göra ännu fler.

Vanligtvis brukar man dra ner på den här typen av behandling under sommaren eftersom det inte brukar finnas tillräckligt med personal. Men i år kommer Nyköpings lasarett fortsätta med behandlingen även sommartid, vilket resulterar i 200 fler behandlingar i år.

– Behovet av ECT minskar ju inte på sommaren. Det har tvärtom varit ett problem att vi inte kunna erbjudit behandlingen sommartid. För patienterna innebär det snabbare vård med mindre lidande, säger Johan Hellström som är verksamhetschef på psykiatriska kliniken i Nyköping och Katrineholm.

Det finns risker med elbehandling. Kortsiktigt kan man få ont i huvudet, bli förvirrad eller drabbas av minnesstörningar. Men Johan Hellström menar att det är en livsräddande metod och ibland det enda som kan hjälpa svårt sjuka patienter.

–ECT är en kraftfull metod som man ska ge till rätt patienter. De sjukdomar vi behandlar är livshotande och ECT är en livsräddande behandling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".