Ett av Kustbevakningens spaningsflygplan. Foto: Kustbevakningen.
Ett av Kustbevakningens spaningsflygplan. Foto: Kustbevakningen.

Spaningsflyg landade på Skavsta flygplats - räddade 649 migranter

Andreas Sundberg, systemoperatör: Det känns fantastiskt bra
4:23 min

Ett av Kustbevakningens spaningsflygplan har landat på Skavsta i Nyköping efter avslutat uppdrag i Italien. Det bidrog till att 649 migranter räddades.

Flygplanet med besättningar har ingått i Frontex operation Triton, en gemensam insats för att stödja italiensk gränsövervakning vid EU:s yttre gräns.

Besättningen har utfört sjöräddningsinsatser och spaning efter "gränsöverskridande brottslighet".

– Havsövervakningen har bland annat bidragit till att 649 migranter kunnat räddas i tre sjöräddningsinsatser och att tre personer kunna gripas misstänkta för flyktingsmuggling, säger Ronnie Willman, chef för Kustbevakningens flygverksamhet.

Spaningsflygplanet har främst opererat från basen i Brindisi och vid havet i södra Italien, men också sydost om Italien.

– Det är klart att det känns fantastiskt bra att ha förhindrat att 649 personer hamnar i en nödsituation och det känns även bra att kunna få dit de här som ordnar de här resorna och smugglar de här människorna och gör, som vi förstår, stora pengar på det och utsätter människorna för oerhörda risker, säger Andreas Sundberg, systemoperatör och en av besättningsmännen.

Kustbevakningens arbete har resulterat i ett stort antal mål som ska bedömas av de italienska myndigheterna.

Uppdraget i Italien har varit att söka efter båtar som passerar gränsen till Italien.

Syftet har varit att stödja Italien med gränsövervakning, att rädda liv och motverka gränsöverskridande brottslighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".