Fältpiplärkan på bilden är observerad på Brannäshalvön i Oxelösund. Foto Pontus Åkerholm.
Fältpiplärkan är mycket ovanlig i Sverige. Bilden på den togs på tisdagen på Brannäshalvön i Oxelösund. Foto: Pontus Åkerholm

Rar pippi skådad i Oxelösund

En mycket ovanlig fågel, en fältpiplärka skådades igår i Oxelösund. Fågeln var en gång vanlig i södra Sverige men har inte setts i Sörmland på flera decennier.

Senaste gången en fältpiplärka konstaterades i Sörmland var för 35 år sen, enligt sakkunniga på fågelföreningen Tärnan.

Fågeln hör normalt hemma i södra och östra Europa, och var under mitten av 1800- talet vanlig i Skåne, men har under hela 1900-talet minskat kraftigt och idag finns bara enstaka häckande par kvar i Skåne och Halland.

Pontus Åkerholm, som gjorde observationen och tog bilder på den säger att han blev konfunderad när han såg den, eftersom den inte såg ut som de  arter han mer hade väntat sig hitta, som ängspiplärka och trädpiplärka, men att han fick hjälp av sakkunniga i en grupp på Facebook att artbestämma den. Sen bekräftade mångåriga ornitologer i fågelföreningen Tärnan fyndet som nu också är inrapporterad i rapportsystemet Artportalen.

- Det är klart att jag är nöjd, det här var jättekul och helt oväntat, säger Pontus Åkerholm till P4 Sörmland.

En observation av den här karaktären lockar normalt många fågelskådare.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".