Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt inviger partiets kongress i Örebro på torsdagen.
Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt inviger partiets kongress i Örebro på torsdagen. Foto: Pavel Koubek/TT

Vänsterpartiet vill bli Sveriges grönaste parti

Maria Forsberg (V): Det är de fossila bränslena som vi måste få bort
1:16 min

På den pågående Vänsterpartikonkressen i Örebro lyfts miljöfrågorna fram som viktigare än någonsin. Flera ombud från Vänsterpartiet i Sörmland finns på plats. 

Maria Forsberg från Eskilstuna, delegationsledare för Vänsterpartiets kongressombud från Sörmland menar att Miljöpartiet har förlorat sin trovärdighet och att Vänsterpartiet nu ska bli det ledande "miljöpartiet" i riksdagen.

Strategiskt verkar tidpunkten väl vald. I Sifos senaste opinionsmätning, som presenterades igår, fick Miljöpartiet de sämsta siffrorna på tio år, bara 4,3 procent. Samtidigt ökar Vänsterpartiet till 8,2 procent.

– Det blir ju tydligt för väljarna att om man väljer att sälja till exempel Vattenfalls brunkolsgruvor, att blir en fråga som det blir en svekdebatt kring. Det gick man (Miljöpartiet) till val på att man inte skulle göra och nu gör man det. Vänsterpartiet står ju för att vi skulle inte göra det, säger Maria Forsberg (V).

Samtidigt har Vänsterpartiet på sin kongress haft hårda diskussioner om man i sitt ekologisk - ekonomiska punktprogram ska prioritera ned avvecklingen av kärnkraften i Sverige, om det skulle kunna bidra till minskade fossila utsläpp i Nordeuropa. Alltså att man i första hand ska driva klimatfrågan, om man måste välja mellan den och kärnkraften. Men den skrivningen från partiledningen blev nedröstad av kongressombuden.

– Det är en svår fråga. Den linje som partistyrelsen lyfter fram kan bli väldigt otydlig. Vi är emot kärnkraften, samtidigt är det de fossila bränslena som vi måste få bort, säger  Maria Forsberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".