Andreas Ekström, kulturjournalist, föreläsare och författare, sitter vid sin laptop.
Andreas Ekström. Foto: Urban Hedqvist

Föreläsaren Andreas Ekström om vår allt mer uppkopplade tillvaro

"Min fyraåring säger åt mig att ta bort telefonen"
4:17 min

Vi lägger allt mer tid på att vara uppkopplade mot internet via våra mobiler. Föreläsaren och kulturjournalisten Andreas Ekström resonerar om de utmaningar som det här innebär.

Han erkänner att han själv lever med mobiltelefonen i handen. Men det gör han mycket för att han numera är egenföretagare och uppskattar att kunna hantera exempelvis bokningar och mejl löpande.
– Men jag har blivit tillsagd av min fyraårige son att ta bort telefonen för att jag ska göra något med honom.

Han är inte så orolig över hälsorisker i vårt uppkopplade beteende, men ser däremot två förluster som han tycker är tydliga för honom personligen.
– För det första missar jag sociala grejer som är mer värda för mig. Det andra är, och det är jag egentligen mer bekymrad över, att min egen koncentrationsförmåga börjar bli sämre. Jag har svårare att läsa en längre text eftersom det finns så mycket annan stimuli nära till hands.

Han vill också peka på att vi alla har blivit publicister i och med att vi delar så mycket på Facebook.  Och med det följer ett ansvar där vi behöver fundera över vad vi lägger ut i den digitala allmänningen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".