Ingen skillnad på cyklandet i Eskilstuna – på fem år.
Lika stor andel av Eskilstunaborna cyklade 2015 som fem år tidigare. Foto: Robin Gustafsson/Sveriges Radio

Trots satsning på 100 miljoner är det inte fler cyklister i Eskilstuna

"Tråkigt att det inte hänt något när vi satsat en hel del"
1:25 min

Andelen cyklister i Eskilstuna har legat på samma nivå i fem år. Uppåt hundra miljoner kronor har spenderats på infrastruktur, men ännu är kommunen långt från att nå sina mål.

Hur fungerar det att cykla där du bor och vad skulle kunna få dig att cykla mera? Du kan kommentera på vår Facebooksida eller mejla publik.sormland@sverigesradio.se

Eskilstuna titulerar sig som cykelstad, och har som mål att 26 procent av all trafik i staden ska bestå av cykling till år 2020. Men enligt kommunens egna resvaneundersökningar, så låg andelen cyklister för 2015 bara på 13 procent. Det är en lika stor andel som det var 2010.

Cyklandet har alltså inte ökat i staden på fem år. Detta trots att kommunen mellan 2012 och 2015 spenderat upp emot 100 miljoner kronor bara på infrastruktur för cykel.

Utöver den kostnaden tillkommer också pengar lagda på underhåll av de befintliga cykelvägarna, och beteendeförändrande arbete.

– Det är tråkigt att det inte hänt någonting när vi tycker att vi satsat en hel del. Sen har det sannolikt blivit bättre för de som väl cyklar, så på det sättet är det ju inte att kasta pengarna i sjön, säger Olov Åslund, projektsamordnare på kommunens trafikavdelning.

Nu är det fyra år kvar till deadline för kommunens cykelmål. Och i och med att man inte kommit längre än halvvägs, så tror Olov Åslund att det är högst osannolikt att målet nås.

– Skulle vi komma upp till 20 procent skulle jag vara väldigt, väldigt nöjd. Men då måste vi verkligen gasa rejält, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".