Vy över Nyköping.
Nyköping. Foto: Katarina Larsson/Sveriges Radio.

Nyköping bästa kommunen att bo i - Vingåker sämst

Nyköping är den bästa kommunen i Sörmland att bo i och Vingåker är den sämsta. Det visar en ny ranking som tidningen Fokus gör årligen.

Nyköping behåller sin position som länets bästa kommun att bo i, enligt tidningen Fokus rankning över landets 290 kommuner. Nyköping hamnar på 51:a plats och både Eskilstuna och Strängnäs knappar in.

Vingåker hamnar, precis som förra året, sämst till av länets kommuner, men har ändå klättrat på listan jämfört med förra året, från plats 281 till 276.

Men det är Katrineholm som sticker ut. Där går parametrarna rejält åt fel håll, enligt tidningen Fokus som årligen gjort undersökningen tillsammans med Internationella Handelshögskolan i Jönköping.

Katrineholm tappar placering från plats 79 till 115.

I undersökning har tidningen tittat på fem olika områden; hur det är att vara ung, gammal, att ha familj, att arbeta och fundamentala variabler. Till det sistnämnda hör bland annat befolkningstillväxt, öppenhet och tolerans, huspriser och tillgång till flyg.

Eskilstuna är bäst i Sörmland i tre av kategorierna: ung, äldre och fundamental.

Nyköping vinner i kategorin att ha familj och Strängnäs är bästa kommun att arbeta i.

Eskilstuna och Strängnäs hamnar tvåa och trea på Sörmlandslistan och knappar in på Nyköping jämfört med förra året.

Totalt sett så tappar Sörmland i rankningen. Om man jämför fjolårets genomsnitts placering för Sörmland med årets blir det en liten, men ändå en försämring, från 128 till drygt 131.

Hela rankingen här!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".