Svart rök stiger upp i samband med en brand i en ladugård i Hillesta i Västerljung utanför Trosa. Foto: Pontus Stenberg.
En lada och en maskinhall på en gård i Hillesta i Västerljung utanför Trosa totalförstördes vid en brand på lördagen. Foto: Pontus Stenberg

Oklart vad som orsakade branden på gård utanför Trosa

Per Wikberg, räddningstjänsten: Det kommer att vara svårt att hitta en orsak
0:59 min

Värden för miljonbelopp gick upp i rök igår när en stor lada och en maskinhall i Hillesta i Västerljung utanför Trosa totalförstördes vid en brand.

Räddningstjänsten har haft bevakning under natten och är fortfarande på plats.

– Vi har varit på plats sedan strax efter klockan två igår. Det framkom att det fanns gasflaskor. Vi hittade en gasflaska som låg mitt i brandhärden och som som var värmeutsatt så vi gjorde en passiv insats. Nu på morgonen konstaterades att gasflaskan inte innebär någon risk. Vi kommer att finnas kvar här tillsammans med ägaren och försäkringsbolaget, säger Per Wikberg vid räddningstjänsten till P4 Sörmland.

En silo, som stod vid gaveln på en av byggnaderna, kommer att rivas.

– Den innehåller en mängd säd och den måste rivas och säden ska läggas på en annan yta så att den svalnar.

Larmet kom vid 14-tiden igår. Rökutvecklingen igår gjorde att de som bor i området uppmanades att stänga fönster och dörrar.

En relativt stor lada och en maskinhall med skördetröskor, lastare och diverse fordon som har förstörts. Även mindre byggnader intill förstördes. Bostadshuset klarade sig. Värden för miljonbelopp gick upp i rök.

– Vi har ingen vetskap vad som startade branden. Frågan är om polisen kommer att göra en utredning, säger Per Wikberg vid räddningstjänsten till P4 Sörmland. 

Han tror att det kommer att vara svårt att hitta en orsak.

– Jag tror att utifrån hur det ser ut på platsen så kommer det vara svårt att hitta en orsak. Det är en väldigt tragisk händelse. Det är väldigt tråkigt att se att en byggnad eller flera byggnader som fanns igår inte finns idag.

Ägaren Knut Hanner säger till Södermanlands Nyheter att han lämnade sin gård på morgonen, men sen ringde en granne till honom och sa att det brann på hans ägor. 

– Det kan ha varit vad som helst, kanske rått gnag på en elkabel. Det är logen, maskinhallen och lagården som brunnit. Jag vet inte om växthuset klarar sig eller inte, fortsätter Knut Hanner.

Han berättar för tidningen att han bara var nio månader gammal när han flyttade till gården.

– Jag vet inget annat. Det är en del av mitt liv som brunnit upp. Det är alltid svårt när minnen brinner.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".