Ärla IF:s lag som kom nia i Tiomila 2016. Foto: Privat.
Ärla IF:s lag som kom nia i Tiomila 2016. Foto: Privat.

Ärla IF på nionde plats i Tiomila

Karl Walheim. Ärla IF: Det var väldigt roligt
3:13 min

Ärla IF från Eskilstuna kom på nionde plats i Tiomila i orientering i Falun idag. Damerna kom på plats 27, vilket betraktas av klubben som en större framgång än herrarnas resultat.

Ärlas Karl Walheim, som sprang den sista sträckan, sprang vid 7-tiden i morse in knappt 17 minuter efter vinnaren Jonas Leandersson från Södertälje-Nykvarn.

– Det var väldigt roligt, säger Walheim som gick ut på sista sträckan som nia.

Jonas Leandersson vann åtta sekunder före Eskil Kinneberg IFK Göteborg. Thierry Gueorgiou från Kalevan Rasti blev trea, 15 sekunder efter. 

– Jag gick ut i ett vakum med ett par-tre minuter till lagen framför och en minut bakåt. Jag sprang ju ut själv alltså. Det kändes som att det gick ganska bra. Sen kom jag i kapp de som gick ut före, Stora Tuna från Borlänge. Sen sprang jag med den killen ett tag. Sen drog det ihop sig till spurt och jag vet att han, Emil Svensson från Stora Tuna, är väldigt stark löpmässigt och jag visste att det skulle bli tufft. Jag försökte på slutet att ta lite smarta vägval, men han var starkare. Det blev aldrig någon spurt, han sprang ifrån innan. 

I damkaveln igår vann Maja Alm från Århus i Danmark. Hon var fem sekunder före Anne M Hausken Nordberg, Nydalen i Norge.

Ärla IF, med Susen Lösch på sista sträckan, kom på 27:e plats, drygt 21 minuter efter vinnaren och var bästa klubb i Sörmlands län på damsidan.

– Fantastisk framgång. Lilla Ärla i en stor tävling, säger Lars-Olof Lundkvist, ordförande i föreningen.

Niondeplatsen är ett av de bästa någonsin i Tiomila för klubben som har varit fyra två gånger och åtta en gång under 1970- och 80-talen.

-- Det var 78, 79 och 81. Vi är ett av de framgångsrikast lagen från Sörmlands län i Tiomila, säger en av ledarna på elitnivå i Ärla IF, Johnny Fransson.

Men damernas resultat är egentligen mer överraskande än herrarnas resultat, säger han.

– De har förbättrat sig kraftigt och det var det bästa resultatet någonsin.

Herrlaget kom tia i Jukolakavlen i Finland för två år sedan och damernas resultat är att jämföra med det, enligt Fransson. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".