Phong Uong, Urban Hedqvist och Malin Randeniye.
1 av 3
Phong Uong, Urban Hedqvist och Malin Randeniye. Foto: Sveriges Radio.
Vietnamesiska vårrullar
2 av 3
Vietnamesiska vårrullar. Foto: Urban Hedqvist/Sveriges Radio.
Malin Randeniye och Phong Uong.
3 av 3
Malin Randeniye och Phong Uong. Foto: Urban Hedqvist/Sveriges Radio.

Mat med Malin smakar vietnamesisk mat runt hörnet i Nyköping

"Riktigt rispapper är svårt att hitta i Sverige"
3:31 min

Vi ska förflytta oss till en vietnamesisk restaurang i Nyköping där Phong Uong från Katrineholm och Vietnam är kock.

På plats finns programledare Urban Hedqvist och vår matinspiratör Malin Randeniye som här berättar om sitt förhållande till vietnamesisk mat:

I Asien finns några av världens mest spännande kök enligt mig och då menar jag inte att fyra små rätter med friterad banan till efterrätt räknas till dem, det är snarare en anpassning till den svenska smakpaletten.

Jag menar de verkliga maträtterna som man kan hitta i Asien. I västvärlden ser maten i princip likadan ut var man än befinner sig men i Asien finns det stora variationer och inte minst hundratals olika smaksättningar som de flesta av oss västerlänningar aldrig har hört talas om.

Vietnam är en sådan spännande matkultur där det finns massor av spännande saker att upptäcka. Genom emigrerade vietnameser i USA kommer en del recept hit till oss i Sverige. Men varför gå över ån, eller som i det här fallet, Atlanten, efter vatten?

Phong Uong är från Vietnam och har lagat mat sedan han var 12 år. Hans föräldrar hade ett företag som gjorde socker och när deras hushållerska var ledig fick Phong stå i köket.

Han har öppnat en vietnamesisk restaurang i centrala Nyköping och är väldigt noga med hygienen och att vi ska ta på oss skyddskläder innan vi går in i köket.

Han är utbildad livsmedelstekniker och kan en väldig massa om mat och matlagning både genom sin utbildning men också genom sin passion, lite som jag själv.

Vi börjar genast prata om vilken typ av ris man använder i Vietnam, de använder jasminris, säger Phong och säger att det är mycket viktigt för vietnameserna att riset ska vara klibbigt.

– Man äter med pinnar i Vietnam så därav måste riset vara klibbigt.

Vi pratar om hur de tillverkar fisksås och att vietnameserna var först med att göra fisksås innan thailändarna gjorde den berömd. Vi pratar om var man kan köpa rispapper till vårrullar och om att vietnameserna inte saltar sin mat på långa vägar så mycket som vi gör i Sverige.

När vi träffar Phong så känner jag igen mycket av min egen farsination för mat i honom och jag tänker att mat verkligen förenar människor över alla gränser som kan tänkas finnas.

/Malin Randeniye

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".