Brandbil på utryckning (arkivbild).
Brandbil under utryckning (arkivbild). Foto: August Bergkvist/Sveriges Radio

Räddningstjänstens ledningscentral kan flyttas till Eskilstuna

"Spindeln i nätet" kommer att sitta här i Eskilstuna"
1:31 min

Ledningscentralen för Mälardalens brand- och räddningsförbund, MBR, kan komma att flyttas från Västerås till Eskilstuna. MBR, där Västerås, Hallstahammar och Surahammar ingår, planerar en gemensam ledningsorganisation tillsammans med Eskilstuna och Strängnäs.

I den planerade organisationen ska ledningscentralen för de fem kommunerna finnas på brandstationen i Eskilstuna, där finns ett så kallat inre befäl som har jour dygnet runt.

– Den "spindeln i nätet" så att säga, den kommer att sitta här i Eskilstuna, den som har koll på vad som händer i det korta perspektivet, alltså som sitter med och lyssnar på inkommande larm och också har koll på var styrkorna i de tre organisationerna finns för tillfället och vilka som är tillgängliga, säger Lars Lagebo, räddningschef i Eskilstuna.

Samtidigt ska det också i området finnas ytterligare tre befäl på olika nivåer – antingen i tjänst, eller om det är på jourtid – i de beredskap i hemmet.

Fördelen med samarbetet är enligt Lars Lagebo att varje räddningstjänst på det sättet får tillgång till fler befäl, eller ledningsfunktioner, än man har idag.

– Eskilstuna får ytterligare två stycken i ledningsfunktion och egentligen kan man säga att Västerås också får det, medan Strängnäs egentligen får ytterligare tre ledningsfunktioner som de inte har haft tidigare.

Men frågan är vad den nya organisationen betyder för lokalkännedom, när ledningscentralen i Eskilstuna får hand om ett större område.

– Vi har ju bra hjälp i dagsläget av gps och digitala kartor och sådana saker men områdeskännedom och så vidare det kommer ju att komma succesivt under tiden men det kan ju vara någonting som i början kan upplevas som ett bekymmer, säger Lars Lagebo.

I början av juni ska politikerna i ledningen för respektive räddningstjänst fatta definitivt beslut om den här organisationen ska genomföras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".