Mälardalens högskola. Foto: Sveriges Radio Sörmland.
Mälardalens högskola i Västerås. Foto: Sveriges Radio Sörmland.

Amerikansk student i rättegång mot Mälardalens högskola

4:37 min

I morse inleddes en lite ovanlig rättegång i Västmanlands tingsrätt. Det gäller den amerikanska studenten Connie Askenbäck som kräver att få studieavgifterna återbetalda eftersom hon är missnöjd med den utbildning hon gick vid Mälardalens högskola.

Hon företräds av Centrum för rättvisa och har stämt högskolan.

Hon betalade 180 000 kronor för utbildningen, som underkändes av Universitetskanslerämbetet på fyra av fem punkter. Men högskolan vill inte ersätta Dickinson.

Connie Askenbäck, som då hette Dickinson, kom till skolan i Västerås 2011 för att läsa Analytical Finance, en treårig matematikutbildning med engelska som undervisningsspråk.

Eftersom hon är utländsk student från utanför EES-området så måste hon betala terminsavgift, så det gjorde hon.

Utbildningen motsvarade inte på hennes förväntningar. Det fanns för få stolar, för få datorer och lärarna kunde varken engelska eller svenska säger hon själv.

Hon fick också höra att skolan inte kunde garantera att utbildningen skulle leda till examen så efter två år är hon 182 500 kronor fattigare men inte två år klokare så hon hoppar av sedan dess så har hon begärt pengar tillbaka av skolan, det har hon inte fått.

Hon tog hjälp av jurister på Centrum för rättvisa som skickat in ett formellt krav på återbetalning.

Våren 2015 stämde hon Mälardalens högskola med hjälp av organisationen Centrum för rättvisa

Universitetskanslerämbetet bedömde att den här utbildningen hon gick höll dålig kvalitet och underkände utbildningen på fyra av fem punkter men sen dess har skolan gjort förbättringar och de har återigen rätt att utfärda kandidatexamen i Analytical finance.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista