Mary-Jane Nehme
Mary-Jane Nehme vill kunna byta om i damernas omklädningsrum tillsammans med andra tjejer. Foto: Alexandra Sannemalm/Sveriges Radio.

Transpersonen Mary-Jane får inte byta om med tjejerna: Som att få en käftsmäll

"Skolan måste göra mer"
1:37 min

Skolan tycks bli bättre och bättre på att inkludera alla elever, oavsett könsidentitet, men det finns områden där skolan saknar kunskap. Frågan om omklädningsrum för transpersoner kan vara ett sådant exempel.

Mary-Jane Nehme går första året på S:t Eskils gymnasium i Eskilstuna. Hon föddes som man men identifierar sig som kvinna. För henne har skolan på många sätt en trygg plats där hon kan vara sig själv. Men inte alltid.

På onsdags eftermiddagarna, när det är dags för idrottslektionen, känner Mary-Jane att hon tvingas in i ett fack där hon återigen betraktas som kille. Hon får nämligen inte byta om i tjejernas omklädningsrum utan har fått ett eget litet rum att klä om i. Det här trots att tjejerna i klassen säger att det inte skulle vara något problem.

– Det separerar ju mig från alla andra när jag måste gå in i det där lilla rummet. Det är som en käftsmäll som säger "du är ingen kvinna". Jag blir både ledsen och frustrerad över att acceptansen inte finns, säger hon. 

Frank Berglund på RSFL ungdom säger att blir skolan bättre och bättre på att inkludera alla elever oavsett könsidentitet, men det finns fortfarande brister. Problematiken kring omklädningsrum eller könsneutrala toaletter är exempel på sådana.

S:t Eskils gymnasium är en certifierad FN-skola som främjar mänskliga rättigheter och Mary-Jane är noga med att säga att hon tycker att skolan gör ett bra jobb. Men hon får fortfarande utstå skällsord och blickar under skoltid, och hon tycker att skolan kan göra mer för att förhindra det.

– Många transsexuella är rädda och känner sig osäkra och känner inte att skolan är en fristad. Jag tycker skolan måste göra mer för att transpersoner inte ska vara rädda för att gå till skolan, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".