Maria Hamnevik och hästen Helly
1 av 2
Maria Hamnevik har engagerat sig för att rädda ridskoleverksamheten, här med hästen Helly. Foto: Katarina Wahlström
Emely Hansen, Bruno Ponnystallet Bullesrsta
2 av 2
Emely Hansen borstar hästen Bruno i Ponnystallet på Bullesrsta. Foto: Katarina Wahlström

Möte: Kan ridskolan i Bullersta räddas av kommunen?

Ny förening försöker rädda ridverksamheten på Bullersta
5:36 min

Representanter från Nyköpings Hästsportklubb ska i eftermiddag träffa kommunen för att diskutera om det går att rädda verksamheten i Bullersta.

Den nya ridföreningen Nyköpings Hästsportklubb bildades efter att Nyköpings Ridsällskap gick i konkurs i slutet av april.

– Det är en ridskola nära stan, det är som en fritidsgård. Det är full fart här, eller var när all verksamhet var i full gång, berättar Maria Hamnevik.

Det var i slutet av april som Nyköpings Ridsällskap med 500 medlemmar gick i konkurs och för en vecka sedan såldes klubbens 14 ridskolehästar till en ridskola i Stockholmstrakten.

Det som finns kvar av ridskoleverksamheten nu är Bullerstas Ponnyskola som drivs i privat regi, med 150 elever. Men stallet där ponnyhästarna står är också ute till försäljning på konkursförvaltningens hemsida, tillammans med resten av ridanläggningen.

Tindra är i ponnystallet tillsammans med sin mamma Maria Henningsson.

– Jag tycker det är jätteroligt att rida och att vara här.

Hur påverkar det er om ni inte får fortsätta?

– Det är jättetråkigt, då måste vi hitta någon annanstans att rida. Man tycker ju att kommunen borde ha kunnat göra mera.

Innan konkursen bad Nyköpings Ridsällskap som drivit Bullersta, Nyköpings kommun om ett bidrag på 400 000 kronor, men fick det inte.

Men kommunen meddelade då att de ska försöka hjälpa föreningen och fortsätta utreda alternativ för hur ridskoleverksamheten ska kunna räddas.

I slutet av april var konkursen ett faktum och i förra veckan såldes alltså klubbens 14 ridskolehästar.

– Vi fick informationen en och en halv timme innan de skulle åka. Då hade vi dagen innan pratat om hur vi skulle kunna lösa det med hästarna. Det skulle kunna kosta uppemot en miljon att köpa tillbaka hästar med utrustning och ta ett år att bygga upp det igen. Hade de funnits kvar hade det funnits en större chans att ha ridskolan kvar, säger Maria Hamnevik.

Maria Hamnevik är en av dem som står bakom initiativet till en ny ridklubb och i eftermiddag ska de alltså träffa bland andra kommunstyrelsens ordförande Urban Granström.

– Drömmen är att kommunen skulle kunna köpa den, men jag vet inte om det går.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".