Sven Jansson är mångårig medlem i Friluftsfrämjandet.
Sven Jansson är mångårig medlem i Friluftsfrämjandet. Foto: Robin Gustafsson/Sveriges Radio & Friluftsfrämjandet Eskilstuna

Friluftsfrämjandet i Eskilstuna lägger ner

F.d. ordförande Sven Jansson: Det känns bittert
1:27 min

Lågt intresse och dalande medlemsantal har länge varit ett problem för Friluftsfrämjandets lokalavdelning i Eskilstuna. Nu orkar ledningen inte mer – och väljer därför att lägga ner.

Förra året hade man knappt några aktiviteter, och de man väl hade fick knappt några besökare. Ett exempel var den årliga bytesmarknaden, dit det bara kom sju personer.

– Då började vi dra öronen åt oss. "Ska vi fortsätta med det här?", säger Sven Jansson.

Sven Jansson tror inte att det saknas intresse för utomhusaktiviteter, utan att det snarare handlar om att Friluftsfrämjandet blivit utkonkurrerade av exempelvis idrottsföreningar.

– Vi har aldrig haft någon tävlingsverksamhet. Men många är väldigt tävlingsinriktade i sina aktiviteter, och det verkar som att det drar lite mer, säger han.

Föreningen hade sina glansdagar på 80-talet, men har stadigt tappat medlemmar sen dess. 2007 hade Eskilstuna-avdelningen uppåt 400 medlemmar. Idag är den siffran 110 – och långt ifrån alla är aktiva.

Diskussionerna om att lägga ner verksamheten har förts i flera år, men i mars tog styrelsen för första gången ett beslut i frågan: Om föreningen inte – mot förmodan – får ett mirakulöst uppsving så läggs verksamheten ner inom ett år.

– Det är inget skrämselkott. Händer det ingenting drastiskt nu, då lägger vi ner, säger Sven Jansson.

Det enda evenemanget som föreningen planerar i år är Mulleloppet i slutet av maj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".