Privat bolag tar över Parken Zoo för en krona

2:00 min

Parken Zoo får ny ägare. Privata investmentbolaget Mimir Capital har köpt anläggningen för en krona.

Det handlar om hela Parken Zoo och där ingår även badet och campingen. Däremot kommer inte marken att säljas, utan hyras ut. 

Kommunen har skrivit tomträttsavtal och kräver att den ska användas för djurpark. Kommunen ställer en del krav på företaget om bland annat investeringar i parken.

De har enats om att bolaget inte kan dela ut några av de medel som finns i bolaget under de första fyra åren.

– Jag sneglar på Norrköping och Gävle, där man gjort liknande resor med gott resultat, säger kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson om affären.

Mimir Capital sa på presskonferensen att de vill satsa på att locka fler besökare till Parken Zoo, bland annat genom att bredda verksamheten, med fler aktiviteter och genom det förlänga säsongen.

– Det finns massor av idéer, men de vill jag återkomma till. Men om man tittar på Liseberg så har man ju verksamhet hela december genom sin julmarknad, säger Henry Selenius från Mimir Capital.

Parken Zoo kommer att tas över senast första september i år. Men först måste beslut tas i kommunstyrelsen den 31/5 och sen ska kommunfullmäktige fatta beslut om en försäljning den 16 juni. Inte en helt smärtfri process.

– Det känns ju inte helt tryggt eftersom bolaget inte har några egna finansiella muskler utan får lita på en tysk finansiär, säger Vänsterpartiets gruppledare Maria Chergui. 

Under vintern och våren har en mäklare som Kommunföretag anlitat varit i kontakt med flera intressenter för att komma fram till en lämplig köpare och till slut stod det mellan två bud, där den andra var från Svenska kulturpärlor.

Försäljningen av Parken Zoo görs av ekonomiska skäl och kommunen hoppas att Mimir Capital kan göra investeringar som kommunen inte har råd med.

Frågan om Parken Zoos ekonomi och om bolaget ska ägas av kommunen eller inte har diskuterats i många år.

Den borgerliga oppositionen har krävt en försäljning av Parken zoo i så gott som alla valrörelser sedan i början av 90-talet. Socialdemokraterna har bromsat, men öppnade dörren för något år sedan.

Parken Zoo har under många år gått med mång miljon förluster.

I december 2014 kom den då nya politiska majoriteten, Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet, med beskedet att kommunen skulle försöka sälja kommunala Parken Zoo.

Ambitionen från början var att en affär skulle vara klar vid årsskiftet, men affären har dröjt. Tills nu.