Fotboll. Foto: Jacob Hansson/Sveriges Radio.
Foto: Jacob Hansson/Sveriges Radio.
#ungadomare

Södermanlands fotbollförbund efterlyser bättre stöd till utsatta domare

Marcus Holmberg, Södermanlands fotbollsförbund: Annorlunda när det är ungdomar
1:50 min

Det hårda klimatet för unga domare inom idrotten kräver bättre stöttning från föreningarna. Det menar Marcus Holmberg från Södermanlands fotbollförbund, som själv mött det råa klimatet på plan.

– I början var det väldigt jobbigt när man var ung och inte var förberedd. Det låter dumt att säga det, men man lärde sig att det var så till slut, säger han.

Marcus Holmberg vill bland annat få bort normaliseringen av den råa tonen mot domarna på planen, men han säger också att förbund och föreningar har ett ansvar att stötta de unga domarna.

Sveriges Radio har granskat att det tuffa arbetsklimatet som unga domare möter ute på fotbollsplanen, och vi har pratat med 370 domare där fler än hälften berättar att de har en väldigt tuff arbetsmiljö som domare, liknande svar har vi även fått här i Sörmland.

Men trots rapporter om allt från glåpord till hot så är Sörmlandsidrottens Love Swartz hoppfulll om att utvecklingen ska kunna gå att vända.

– Först och främst måste vi och andra föreningar inom lagidrotten ta ställning till var vi står i de här frågorna och få in hos tränare och föräldrar att ett domslut är ett gyllene tillfälle att utvecklas och lära sig, säger han.

Relaterat

Mer om Unga fotbollsdomare

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".