Fotboll. Foto: Jacob Hansson/Sveriges Radio.
Foto: Jacob Hansson/Sveriges Radio.
#ungadomare

Flera reaktioner på SR-granskning om domarhånen

Semir Mehanovic, kanslichef i IK Viljan: Chockerande
1:49 min

Reaktionerna fortsätter att komma på Sveriges Radios granskning av det tuffa klimatet för unga fotbollsdomare. Semir Mehanovic, kanslichef i IK Viljan, tycker att siffrorna som P4 Sörmland rapporterar om är anmärkningsvärda.

Sveriges Radios granskning av det hårda klimatet för unga idrottsdomare har gett eko, och flera personer har reagerat på uppgifterna. P4 Sörmland har pratat med 20 domare under 20 år, och av dem har hälften utsatts för elaka kommentarer och glåpord av både publik och tränare.

Semir Mehanovic, kanslichef i IK Viljan berättar att strängnäsklubben har rutiner för hur nya domare ska hanteras.

– I vår förening försöker vi jobba med att efter den första matchen som man dömer, att det finns någon domarcoach eller vuxen som är där och stöttar.

Bert Gustavsson från domarklubben i Eskilstuna tycker att det finns många domare som gått över tiden åldersmässigt, och att de borde fokusera på andra saker i stället.

– De kan hjälpa framtidens domare i stället genom att vara deras stöttepelare i stället. Om jag får välja mellan en domare på 65 och en på 18 år så sätter jag naturligtvis till en domare på 18 år, för det är framtidens domare, säger han.

Relaterat

Mer om Unga fotbollsdomare

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".