Skylt som pekar mot vårdcentral. Foto: Johannes Rosendahl/Sveriges Radio.
Foto: Johannes Rosendahl/Sveriges Radio.

Långa väntetider på vårdcentralerna i Sörmland

Aina Nilsson, primärvårdschef: Vi behöver fler läkare
1:35 min

Nästan nio av tio personer som söker hjälp på någon av vårdcentralerna i Sörmland får träffa en läkare inom sju dagar. Men för de patienter som inte anses behöva ha hjälp akut kan väntetiden bli lång.

P4 Sörmland har pratat med en patient som väntat i nästan två månader på att få en läkartid. Hon ringde till vårdcentralen i början på april eftersom hon hade besvär med klåda och illamående, men fick höra att det inte fanns några lediga tider och att hon skulle placeras i kö.

Efter två veckor ringde hon tillbaka till vårdcentralen och sa att hon inte stod ut med att må som hon gör. Sjuksköterskan skrev då ut 30 antihistamin-tabletterna mot klådan över telefon. Nu är tabletterna slut, men hon har fortfarande inte fått någon läkartid.

De senaste siffrorna från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL visar att 89 procent av alla som söker hjälp på någon av vårdcentralerna i Sörmland får träffa en läkare inom sju dagar och Sörmland uppfyller således vårdgarantin. Men för de som inte hamnar i den kategorin kan väntan bli lång.

När P4 Sörmland ringer och försöker boka in en tid på en vårdcentral i Eskilstuna får vi höra att det finns en väntelista på mellan 6-8 veckor innan man ens kan få en tidsbokning för att träffa en läkare, om ärendet inte är akut.

– Det handlar väl om att man inte har tillräckligt med läkare och tillräckligt med tider. Vi har lite för få läkare i primärvården, men vi utbildar så många vi kan. Eftersom det tar i snitt sju år att bli specialist är det här inget problem man löser över en natt, säger Aina Nilsson, divisionschef för primärvården i Sörmland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".