Två läkare i gröna rockar opererar i en operationssal. Foto: Magnus Neideman/TT.
Foto: Magnus Neideman/TT.

Vårdplatsbristen i Sörmland kan leda till att läkare tappar kompetens

"Behöver operera mycket för att behålla kompetens"
1:49 min

Läkare som opererar kan få svårt att upprätthålla sin skicklighet när patienter hänvisas till andra landsting i spåren av vårdplatsbristen.

Som vi berättade igår har landstinget Sörmland mest överbeläggningar i hela landet, det vill säga fler patienter på vårdavdelningarna än det finns personal och utrustning till.

Patienter som behöver opereras kan skickas till andra landsting för att lätta på trycket på vårdavdelningarna, och samtidigt upprätthålla vårdgarantin på tre månader.

Det är något som sker allt oftare på bland annat ortopeden på Mälarsjukhuset.

Nackdel med det är att läkarna inte får öva lika mycket på att operera.

– På sikt är det risk att vi förlorar kompetent personal som vill och behöver operera mycket för att behålla sin kompetens, säger Peter Landell, överläkare och verksamhetschef vid ortopedkliniken.

Bland dem som skickas till andra län finns patienter som är friska i övrigt men som behöver en höftprotes – en operation som räknas som förhållandevis enkel, men som är nyttig för ortopeder att öva på.

En ortoped som gjort den här typen av operationer många gånger är bättre förberedd när det dyker upp ett komplicerat fall, till exempel när en patient som har en höftprotes sedan tidigare får en fraktur.

– Om vi håller på och minskar och till slut slutar göra vanliga, enkla operationer så kommer vi också ha problem att möta upp behovet av de svåra, säger Peter Landell.

Motsvarande problematik finns på kirurgen på Mälarsjukhuset, där stomioperationer remitteras till andra landsting.

En annan konsekvens av överbeläggningarna är att patienter får vänta länge på operation.

Det gäller framförallt äldre, sköra människor och personer med hjärtproblem. De kan inte hänvisas till privata kliniker, som saknar intensivvård, och andra landsting prioriterar inte de här patienterna.

De kan tvingas gå med konstanta smärtor i trasiga höfter eller knän i uppåt ett halvår innan dom får komma in på operation här på Mälarsjukhuset.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".