EK3A blev första klassen att ta klivet ut i Luleå.
Med studentmössa, fester och mottagning kan studentfirandet lätt bli dyrt.

Grupptryck och tradition kan få studenten att bränna hål i fickan

Jonatan Eriksson, student: Jag räknar med att det kostar närmare 10 000 kronor
1:34 min

Just nu håller många på att förbereda studentfirandet. Men med studentmössa, kläder och mottagning kan det bli en dyr historia för många.

– Det känns ju som att det är en del av studenten, men samtidigt bränner det ju hål i fickorna, säger Linda Liljeholm som går sista året på Rinmangymnasiet i Eskilstuna.

För fem år sen tog Svensk Handel fram en rapport som visade att en genomsnittlig student kostar närmare 16 000 kronor.

Sen dess har det hänt mycket och kostnadsutvecklingen kan ha gått åt båda håll, menar Jonas Arnberg som är chefsekonom på Svensk Handel.

I dag kan man komma billigare undan med tanke på att e-handeln har blivit allt vanligare och budgetkedjorna har expanderat. Men det kan också finnas fler krav på vad man ska göra kring studenten.

I matsalen på Rinmangymnasiet träffar jag Linda Liljeholm och Jonatan Eriksson som tar studenten om lite mer än en vecka. De har lagt mycket pengar på sin kommande student.

– Jag kan tro att mitt studentfirande totalt går på närmare 10 000 kronor, säger Jonatan Eriksson.

Men det är inte helt enkelt menar de. Det som drar iväg mest i kostnader är det som är frivilligt - alltså kläder till balen och studentdagen, balbiljetter, studentkryssning, fester, studentmössa och mottagning. Sådant som egentligen skulle kunna väljas bort, men som många samtidigt ser som en naturlig del utav firandet.

– Det är det klassiska grupptrycket tror jag. Gör en kompis det så vill man såklart hänga på. Det hör ju som sagt till studenten att göra de här grejerna ändå, säger Jonatan Eriksson.

– Man vill ta del av studenten och då ska allt det här ingå. Men det är med nöd och näppe som man klarar av utgifterna, säger Linda Liljeholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".