Jourtelefon mot extremism stängdes i Eskilstuna

Den jourtelefon som Eskilstuna kommun upprättade för att kommuninvånare ska kunna slå larm eller få hjälp om de sett tecken på våldsbejakande extremism stängdes. Detta trots kommunens löfte om dygnet runt-hjälp till anhöriga, skriver Dagens Nyheter

När DN prövar att ringa är det ingen som svarar. En tjänsteman uppger senare att jourtelefonen stängts på grund av praktiska problem.

Kommunalrådet Annelie Klavins-Nyström (M) känner inte till stängningen. Hon säger att hon ska åtgärda det och att hon trodde att kommunen i stället hänvisade till Röda korsets nationella stödtelefon. 

Hon säger också att det inte fanns tillräckligt med kvinnor som kunde passa telefonen. Annelie Klavins-Nyström säger att en muslimsk kvinna har sagt att det inte skulle fungera om en manlig tjänsteman svarade kvinnliga uppringare.

Den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism har inte informerats om förändringarna i Eskilstuna.

En som aldrig trodde på stödtelefonen var imamen Abd al Haqq Kielan i Eskilstuna. Han säger till tidningen att han tycker att man ska vända sig till muslimer som tar avstånd från extremism eftersom de har all anledning att samarbeta med myndigheterna eftersom det är muslimerna som får ta smällen om det sker terrordåd i Sverige.

När P4 Sörmland på förmiddagen ringde jourlinjen svarade en kommunal tjänsteman att linjen var öppen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".