Namnunderskrifter på ett papper. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio.
1 av 2
Namnunderskrifter på ett papper. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio.
Cajsa Swärd Bäck, konsumentansvarig i PRO-distriktet i Sörmland.
2 av 2
Cajsa Swärd Bäck, konsumentansvarig i PRO-distriktet i Sörmland. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio.

PRO i Sörmland på krigsstigen mot det kontantlösa samhället

Cajsa Swärd Bäck, PRO: Många äldre klarar inte av det av det
6:58 min

Idag kommer pensionärsorganisationen PRO offentligt protestera mot bankerna som i allt större utsträckning har slutat med kontanthantering.

PRO välkomnar olika digitala betallösningar, men menar att övergången till ett kontantlöst samhälle går för fort vilket drabbar bland annat gamla och funktionshindrade, enligt Cajsa Swärd Bäck, konsumentansvarig i PRO-distriktet i Sörmland.

– Den här veckan drar vi igång med en namninsamling och vi kommer att finnas på bankerna och då vill vi ha namninsamling för att det ska gå att sätta in kontanter.

PRO:s namninsamling är rikstäckande.

Enligt PRO tvingas förtroendevalda inom organisationen förvara stora summor pengar från exempelvis kaffe- och lotteriförsäljning vilket innebär en säkerhetsrisk. Dessutom är det stora delar av föreningslivet som har samma problem, enligt PRO.

Nedlagda bankkontor och färre bankomater skapar problem. 

PRO tycker att det är bra med digitala betallösningar och satsar på att IT-utbilda gamla, men anser att övergången till ett kontantlöst samhälle innefattar alla.

– Vi är för att man digitaliserar, men det är många äldre som inte klarar av det och som inte kommer ihåg sin kod. Vill man betala med kontanter så är det en del ställen som inte tar emot kontanter, säger Cajsa Swärd Bäck, konsumentansvarig i PRO-distriktet i Sörmland. 

En allt större användning av bankkort eller en smart telefon med internetuppkoppling för toalettbesök eller biljetter till buss- och tågresor skapar problem, menar PRO.

Detta drabbar framförallt äldre människor, personer med funktionsnedsättningar, föreningslivet, småföretagare och personer i glesbygd, hävdar PRO som länge hävdat att bankerna måste ta ett större ansvar för att hantera kontanter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".