Laxne skola.
Foto: Katarina Larsson/Sveriges Radio.

Laxne skola i Gnesta läggs ner

Föräldern Anna Löfgren är besviken
2:22 min

Under onsdagseftermiddagen beslutade barn- och utbildningsnämnden i Gnesta att Laxne skola ska läggas ner till hösten. Förvaltningen börjar redan nu förbereda en avveckling av skolan.

Skolan läggs ner eftersom antalet barn har minskat kraftigt, från ett 100-tal barn för 15 år sedan till färre än 30 till hösten.

Beslutet var väntat, men ändå en besvikelse för många av de föräldrar som har barn på skolan i Laxne.

Anna Löfgren, som har ett barn i Laxe förskola, säger att det pågår diskussioner om att starta en friskola i Laxne.

– Alternativt att överväga att flytta våra barn till Strängnäs kommuns skolor istället. Förtroendet för Gnesta kommun på skolfronten är inte så högt just nu, säger hon.

Linda Lundin (S), ordförande i Barn- och utbildningsnämnden, menar att det är svårt att bedriva en bra pedagogisk verksamhet med så få elever. 

Det skulle innebära att skolan bara skulle ha två klasser, en F-3 och en 4-6.

– Jag förstår att de (föräldrarna) är besvikna och att det här beslutet inte är till fördel för dem. Det vi har att förhålla oss till är att vi vill ha den bästa organisationen för eleverna i Gnesta kommun och det gäller samtliga elever, säger Linda Lundin.

– Det som föräldrarna framhåller är att den är en liten fin skola och att den är bra för bygden. Men det finns en massa problem med en liten skola. Nämnden har inget ansvar för att bygden lever vidare. Det ligger på ett högre plan, kommunstyrelsen och fullmäktige. Vi har ett ansvar för att bedriva en så bra utbildning som möjligt åt ungarna, har vice ordförande Sven Andersson (M) tidigare sagt till P4 Sörmland.

Miljöpartiet, Centerpartiet och Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet.

Kommunen har redan nu börjat förbereda en nedläggning av skolan, fastän ärendet ska vidare upp i kommunstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".