Akuten, Mälarsjukhuset. Foto: Maria Blanco/Sveriges Radio
Foto: Maria Blanco/Sveriges Radio

Sörmlands vårdanställda har haft sämst löneutveckling

Löneutvecklingen i vården i Sörmland har varit den sämsta i landet det senaste året om man jämfört med andra landsting. Det visar Vårdförbundets statistik.

Lönerna för alla yrkesgrupper ökade med 2,9 procent i Sörmland förra året jämfört med snittet i landet på 4,4 procent.

Landstinget Dalarna och landstinget Västmanland visar högst löneutveckling med 7,7 respektive 7,0 procent mellan 2014 och förra året. Det innebär ett lönelyft på över 2 000 kronor i snitt jämfört med 883 kronor i månaden i Sörmland.

För sjuksköterskorna är löneutvecklingen också sämst om man jämfört med de andra landstingen. För barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor är den något bättre jämfört med på andra håll.

Efter att Vårdförbundet gick ut med statistiken så kontrade landstinget med statistik för att nyansera bilden och beskriva läget mer över en lägre tid. Landstinget hävdar att löneläget för exempelvis sjuksköterskor i Landstinget Sörmland mestadels ligger över och i snitt med riket.

I ett pressmeddelande skriver landstinget att medellönen för sjuksköterskor i Sörmland ligger i paritet med lönerna i landet övrigt. Löneutvecklingen har sedan 2009 till 2016 dessutom varit närmare 25 procent.

Uppdelat i tio olika sjuksköterskekategorier visar en jämförelse att medianlönen för fyra av dem ligger över riket, tre hamnar på rikssnitt och tre ligger under i en jämförelse med övriga landet.

Högst medellön i Landstinget Sörmland har intensivvårds- och operationssjuksköterskor med en bit över 34 000 kronor i månaden.

Landstinget Sörmland låg tidigare lägre om man jämförde med övriga landets sjuksköterskor, men 2013 gjordes en stor ekonomisk satsning för att höja lönerna generellt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".