Skorsten i tegel och aska intill skog.
Branden slukade hela huset. Foto: Räddningstjänsten

Bara skorstenen kvar efter brand i sommarhus utanför Katrineholm

Christian Andersson, räddningstjänsten: Det har inte spridit sig så mycket som tur är
2:05 min

Ett obebott sommarhus har brunnit ner helt under natten till idag i närheten av Vallmotorp ute på landsbygden norr om Katrineholm.

En förbipasserande upptäckte branden i morse, men räddningstjänsten tror att branden kan ha startat redan i fredags och att det kan vara blixten som har orsakat branden.

– Det är helt nerbrunnet, det finns ingenting kvar av boningen mer än grunden och skorstenen som står, säger Christian Andersson, insatsledare på räddningstjänsten.

Under förmiddagen idag glöder det fortfarande i marken och det har spridit sig lite i marken, cirka 50 meter ut i skogen har det brunnit. Räddningstjänsten är på plats och jobbar med att blöta ner i området. Risken för att branden hade kunnat sprida sig till stora områden var stor, enligt Christian Andersson:

– Nu har det blåst åt rätt håll. Åt andra hållet står det jättestora granar och de hade brunnit ordentligt. Nu har det inte spridit sig så mycket, som tur är. Men med tanke på värmen och en annan vindriktning så hade det kunnat bli ett helt annat scenario.

Hur ser det ut i markerna nu?

– Det är torrt och det är hög brandriskprognos också, så det är kraftig avrådan, så att man inte orsakar något. För det går fort nu, det är väldigt torrt.  

Polisen har ingen misstanke om något brott i samband med branden. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".